Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najviše obolijevaju djeca

Epidemija morbila proglašena i u Banjaluci: Samo vakcinacija spašava

morbile krzamak
Foto; inz.ba

Prirodni imunitet ne postoji i bolest treba veoma ozbiljno shvatiti, jer može dovesti do komplikacija i trajnih oštećenja

Osim u Bijeljini, epidemija morbila proglašena je i u Banjoj Luci. Povišena tjelesna temperatura, malaksalost, kašalj, suzenje očiju, curenje iz nosa, osip po tijelu – simptomi su morbila. U Banjoj Luci je trenutno 13 oboljelih. Najviše djece, mada nema pravila, pa obolijevaju i odrasli, kaže struka.

“Bolest se prenosi kapljičnim putem. Liječi se simptomatski. U slučaju pojave bakterijskih komplikacija, uključuju se i antibiotici. Rizične kategorije su djeca školskog i predškolskog uzrasta, mada smo mi imali među ovih 13 slučajeva i odraslih osoba, uglavnom mlađih odraslih osoba”, navodi Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe u Domu zdravlja Banja Luka.

Jedini pravi vid zaštite je vakcinacija MRP vakcinom, upozoravaju ljekari. Prirodni imunitet ne postoji i bolest treba veoma ozbiljno shvatiti, jer može dovesti do komplikacija i trajnih oštećenja.

“Ono što je najteži oblik komplikacija je za centralni nervni sistem – mogu da nastanu trajne posljedice. Nemoguće je znati kako će dijete proći, hoće li biti komplikacija, kako će izgledati ta klinička slika. Da podvučem – morbili su bili glavni urok smrtnosti od zaraznih bolesti kod djece prije nego što je uvedena vakcina”, napominje doc. dr. Nina Rodić-Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Miljković još jednom podsjeća da je jedina zaštita vakcinacija: “MRP vakcina štiti od tri bolesti – morbila, rubeole i parotitisa. Prima se u dvije doze, prva je sa 12 mjeseci, a druga sa šest godina. Ko primi dvije doze, ima dugotrajan i kvalitetan imunitet”.

Da bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto djece, a u RS-u je prvom dozom u 2022. godini vakcinisano 69 odsto, a drugom dozom 75 odsto djece. Poruka ljekara roditeljima je da slušaju njihove savjete, jer napominju da devedesetih godina, kada su sva djeca bila vakcinisana, morbila nije ni bilo.