Život i zdravlje

šeik Abdulaziz Al al-Šeik

Glavni muftija Saudijske Arabije objasnio kako će se klanjati teravija tokom pandemije

17/04/2020

Saudijska Arabija ima ukupno 6.380 zaraženih

Glavni muftija Saudijske Arabije, šeik Abdulaziz Al al-Šeik, najviši vjerski autoritet u zemlji, rekao je da  teravijske  i bajram-namaz treba obavljati kod kuće, u slučaju da ne dođe do pada broja zaraženih, izvijestio je u petak saudijski list Okaz.

– Teravije u toku ramazana mogu se obavljati kod kuće ako se ne mogu klanjati u džamijama zbog preventivnih mjera poduzetih u borbi protiv širenja koronavirusa – rekao je u odgovoru na pitanje, dodavši da se to isto odnosi i na bajram-namaz.

Saudijska Arabija, koja trenutno predsjeda G20, saopćila je jučer da će donirati 500 miliona dolara kako bi podržala globalnu borbu protiv pandemije koronavirusa i pozvala je druge zemlje i organizacije da doniraju sredstva.

Od spomenutih sredstava, 150 miliona dolara ide Koaliciji za epidemijsku pripravnost i inovacije, 150 miliona dolara Globalnom savezu za vakcine i imunizaciju, a 200 miliona dolara drugim zdravstvenim organizacijama i programima.

Rijad je pozvao sve druge zemlje, nevladine organizacije, filantrope i privatni sektor da doniraju sredstva kako bi se pokrila financijska rupa od, prema procjenama, osam milijardi dolara potrebnih za adekvatnu globalnu borbu protiv koronavirusa, prenosi Reuters.

Saudijska Arabija ima ukupno 6.380 zaraženih. Od toga je 83 umrlih od posljedica koronavirusa, a 990 osoba se oporavilo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.