Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hljeb od tri sastojka bez grama ugljenih hidrata

hljeb-ketoza

Zamislite samo – možete da jedete hljeb po cijeli dan, a da uz to mršate! Iako zvuči kao san za one od nas koji su spremni da prodaju rođenog brata za parče dobrog, vrućeg hljeba, istina je – samo treba da znate kako se pravilno pravi ovakav hljeb.

Popularni “keto hljeb” dobio je naziv jer je popularan među ljudima koji su na proteinskoj ishrani, pa im ovaj hljeb pomaže da ostanu u stanju ketoze. Nema brašna, nema soli, nema šećera, praška za pecivo niti zrnevlja – samo čisti proteini i prirodne masti!

Da sve bude još bolje, keto hljeb se pravi toliko jednostavno da svi mogu da ga zamute lijevom rukom!

Potrebno je:

– 6 jaja

– 1/2 šolje proteina od surutke

– malo putera

Priprema:

Razdovojite žumanca i bjelanca. Bjelanca dobro ulupajte mikserom, tako da se napravi čvrsta pjena. U bjelanca dodajte protein i jaja, pa pažljivo umutite tako da se sve sjedini, ali pazite da se pjena ne “ispumpa” (trebaju vam ti mjehurići od bjelanaca da bi hljeb narastao). Rernu zagrijte na 160 stepeni, pa podmažite kalup za hljeb sa malo putera. Izlijte “tijesto” u podmazani kalup i pecite 40 minuta.

Hljeb je jako ukusan, može da se jede i uz slana jela i uz marmeladu (mada vam ne savjetujemo to ako ste na dijeti) i nema uopšte ugljenih hidrata!

Šta je ketoza?

Ketoza ili nutricionistička ketoza je prirodno metaboličko stanje kod ljudi na ishrani s niskim udjelom ugljenih hidrata. Ljudsko tijelo kao “pogonsko” gorivo može da troši glukozu (šećer), masne kiseline i ketone. Na ishrani s niskim unosom ugljenih hidrata, obično do 50 g dnevno, iz metabolizma sagorijevanja masnoće stvaraju se ketoni. Tada se kaže da je organizam u ketozi, a ishrana koja dovodi do ketoze naziva se ketogena ishrana ili ketogena dijeta.