Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija

Iako je Kinu pogodio novi val zaraženih, nije bilo pojave novih Covid varijanti

virus korona . unsplash

Analiza pokazuje da su podvarijante Omicron, BA.5.2 i BF.7 među najdominantnijim varijantama u Pekingu tokom 2022. godine, činile više od 90 posto lokalnih zaraza između 14. novembra i 20. decembra 2022. godine

Dvije poznate podvarijante omikrona, a ne bilo koje nove varijante, uglavnom su odgovorne za nedavni porast broja zaraženih od COVID-19 u Kini, sudeći po studiji zaraze u Pekingu objavljenoj u The Lancet Journal.

Analiza pokazuje da su podvarijante Omicron, BA.5.2 i BF.7 među najdominantnijim varijantama u Pekingu tokom 2022. godine, činile više od 90 posto lokalnih zaraza između 14. novembra i 20. decembra 2022. godine.

Rezultati predstavljaju snimak pandemije u Kini, zbog karakteristika stanovništva Pekinga i cirkulacije visoko prenosivih sojeva COVID-19 tamo, tvrde istraživači.

Naširoko se izvještava da je Kina okončala svoju strategiju nultog Covida 7. decembra 2022. Ukidanje tih strogih politika kontrole COVID-19 koje su uključivale ciljana zatvaranja, masovno testiranje i povećanje broja zaraženih u karantinu izazvalo je zabrinutost da bi se mogle pojaviti nove varijante.

U tri godine otkako je COVID-19 proglašen globalnom pandemijom, pojava varijanti kao što su alfa, beta, gama, delta i omikron izazvala je višestruke talase zaraze širom svijeta.

Od decembra 2019. godine, autori studije rutinski su prikupljali respiratorne uzorke od uvezenih i lokalnih slučajeva COVID-19 u Pekingu i nasumično birali uzorke za analizu.

U Pekingu prije decembra 2022. godine nije zabilježen nijedan stalni lokalni prenos.

Najnovija studija analizirala je uzorke COVID-19 otkrivene u Pekingu 2022. Sekvence genoma su generirane upotrebom brze tehnologije sekvenciranja velikih razmjera, a njihova evolucijska istorija i dinamika populacije analizirani su korištenjem postojećih visokokvalitetnih sekvenci COVID-19.

Od ukupno 2.881 visokokvalitetne sekvence uključene u studiju, 413 novih uzoraka je nasumično odabrano i sekvencirano između 14. novembra kada su zaraze počele naglo rasti i 20. decembra 2022. Od toga, 350 je bilo lokalnih slučajeva, a 63 su uvezena, prenosi novinska agencija Press Trust of India.