Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jeste li čuli za evodiju?

Ima je i u BiH: Radosav od malo poznate biljke jako dobro zarađuje

Foto: Screenshot/YouTube

Počeo sam prije desetak godina i dosad sigurno širom Srbije, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ima bar 50.000-60.000 stabala evodije koja sam ja proizveo”

Radoslav Godić iz Paraćina jedan je od rijetkih pčelara u Srbiji koji proizvodi sadnice evodije. U pitanju je medonosna biljka, pa je zovu još i pčelinje drvo. Godić je i sam pčelar i podsjeduje oko 200 košnica.

Međutim, na sajmovima i izložbama uglavnom iznosi sadnice evodije umjesto meda.

“Proizvodim ih sam iz sjemena i jedan sam od rijetkih proizvođača evodije u Srbiji. Počeo sam prije desetak godina i dosad sigurno širom Srbije, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ima bar 50.000-60.000 stabala evodije koja sam ja proizveo”, objašnjava ovaj pčelar u razgovoru za Novosti.

Kako tvrdi, hektar evodije donese od 700 do 800 kilograma meda, a posebno je važno što ovo medonosno drvo cvjeta kasnije, u julu, augustu i septembru.

“Bagremova paša može propasti, jer bagrem cvjeta rano i postoji opasnost da cvijet izmrzne, što se s cvijetom evodije ne može dogoditi. Unatoč tome, sadnja evodije među pčelarima u Srbiji još nije dovoljno zaživjela, ali iz godine u godinu ima je sve više”, priča Godić.

Šta je evodija?

Kako je pojašnjeno na stranici Agroklub, evodija je listopadno stablo (ili grm ako se tako obrezuje) porijeklom iz Južne Koreje i Kine. Može narasti i do 20 m visine, ali najčešće naraste do 8,5 m u visinu i oko 8,5m u širinu. Kora ovog listopadnog drveta je glatka i siva, a listovi su tamno-zeleni i sjajni.

Cvjetanje počinje tek nakon četvrte godine rasta, u julu i augustu. Cvate sitnim bijelim dvospolnim cvjetovima skupljenim u cvatove slične bazginim. Cvatovi su promjera oko 15cm. Odlična je ljetna medonosna biljka koja pčelama daje nektar i pelud u izobilju.

Evodija medi tako snažno da pčele nektar skupljaju čak i iz onih cvjetova koji padnu na tlo. Plodovi su crveno-ljubičasti tobolci i sadrže crne sjemenke. Sjemenke su jako sitne (tisuću sjemenki teži samo šest grama). Plodovi često ostaju na drvetu kroz zimu i na taj način opskrbljuju ptice stanarice prijeko potrebnom hranom. Med dobiven od evodije intenzivne je arome, specifičnog voćnog okusa i za razliku od drugih vrsta meda, ne kristalizira. Svjetle je boje, skoro proziran ili bjelkast te je tražen na svjetskom tržištu.