Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zadovoljni uslugom

Iz Hrvatske posjetili Jahorinu, pa objavili cijene: Malo pivo 6, kafa s mlijekom 5,5 KM

jahorina cijene
FOTO: Pixsell
Ilustracija

Prenosimo šta su objavili uz napomenu da su cijene pisali u eurima. Galeria je jedan od najposjećenijih ugostiteljskih objekata jer se nalazi u samom dnu staze Poljice

Počela je skijaška sedmica u Hrvatskoj. Iako su cijene smještaja, hrane, pića i skijaških karata skočile, procjene govore da će na skijanje u ovoj sezoni otići oko 200.000 građana Hrvatske.

Kad su se tokom pandemije covida-19 zatvorila gotovo sva evropska skijališta, ona u BiH postala su hit i oborila su sve rekorde posjećenosti. Jedan od primjera je Jahorina, koja i danas privlači goste iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, ali i Austrije. U to su se uvjerili i novinari portala Index.hr i sami kad su odlučili potegnuti do olimpijske ljepotice.

Ponukani sve češćim objavama na društvenim mrežama, u kojima skijaši komentiraju kako su se cijene na Jahorini izjednačile s onima na skijalištima u Italiji, Austriji ili Francuskoj, prošetali su po nekoliko ugostiteljskih objekata i provjerili šta se nudi od jela i pića te, ono najvažnije, po kojim cijenama. U nastavku prenosimo šta su objavili uz napomenu da su cijene pisali u eurima:

Olimp bar

Prvo smo se ukrcali na gondolu Poljice i uputili se na vrh Jahorine. Ondje nas je, na 1879 metara nadmorske visine, dočekao Olimp bar.

Naručili smo kafu s mlijekom (2.82 eura) i Cedevitu (2.56 eura). U ponudi imaju i razne čajeve (3.07 eura), tople čokolade od lješnjaka, kokosa, naranče i cimeta, bijele ili mliječne čokolade (5.12 eura) i razne druge sokove i vode. Malo točeno pivo je 3.07 eura, a medica ili višnja 3.84 eura.

Što se tiče hrane, nudi se jahorinski doručak, koji uključuje jaje na oko, pršut, travnički sir, kajmak i uštipke. Cijena mu je 9.22 eura. Za špagete bolognese morat ćete izdvojiti 10.75 eura, a za grah s kobasicom i pecivom 7.94 eura. Sarma s pire krompirom je 11.78 eura, kao i pileća krila s BBQ umakom i prženim krompirićima. Porcija ćevapa ili sudžukica s prženim krompirićima iznosi 10.75 eura.

Cijene pizza kreću se od 9.98 eura do 13.82 eura. Najskuplja pizza je pizza Olimp, koja se sastoji od pelata, mozzarelle, rukole, pršuta, cherry paradajza i grana padana.

Turisti iz Hrvatske posjetili Jahorinu pa objavili cjenovnike
FOTO: Index.hr
Turisti iz Hrvatske posjetili Jahorinu pa objavili cjenovnike

Najveće iznenađenje jelovnika bila je riba. Na vrhu Jahorine mogu se pojesti lignje na žaru (13.31 euro), file lososa (16.63 eura) ili tuna steak (19.96 eura). Uz svako riblje jelo servira se “dalmatinsko varivo”, odnosno blitva s krompirom i povrće sa žara.

Mi smo naručili uštipke s kajmakom i Eurokremom i nismo požalili. Uštipci su na stol stigli vrući, mekani i prozračni. Kajmak je pun pogodak i nismo sigurni jesu li nam uštipci bolji u slanoj ili slatkoj varijanti. Porciju od šest uštipaka sa spomenutim dodacima platili smo 6.65 eura.

Kafana Kinder Jaje

Na sredini skijaške staze Poljice smjestila se Kafana Kinder Jaje. Na Googleu ima 137 recenzija i ocjenu 4.6. Oni koji su je posjetili pišu da su oduševljeni atmosferom i muzikom, ali i pivom te kuhanim vinom koje se prodaje po cijeni od 2.56 eura. Macchiato je 1.79 eura. Imaju i kuhanu rakiju za 3.59 eura.

Ski Caffe Peggy na izlaznoj stanici lifta Poljice

Kažu da ako si bio na Jahorini, a nisi posjetio Peggy, to je kao da uopće nisi bio tamo. Ski Caffe Peggy je drvena kućica koja se nalazi na samoj stazi, na izlaznoj stanici lifta Poljice. Mnogi skijaši ovdje uzimaju predah od skijanja. U jutarnjim satima popiju kafu s mlijekom (2.31 euro) ili pojedu doručak za 7.68 eura. Jednako toliko koštaju i uštipci s kajmakom, 100 grama pršuta ili 100 grama sira.

Turisti iz Hrvatske posjetili Jahorinu pa objavili cjenovnike
FOTO: Index.hr
Turisti iz Hrvatske posjetili Jahorinu pa objavili cjenovnike

Od gotovih jela u ponudi su teleća čorba (5.12 eura), grah s kobasicom (7.68 eura) i koljenica (20.49 eura po kilogramu). Također imaju ćevape ili pljeskavice (9.22 eura), salate (3.07 do 5.12 eura) i pizze (9.22 do 13.83 eura).

Za Coca-Colu ili ledeni čaj morat ćete izdvojiti 3.59 eura, isto koliko i za Jelen pivo od 0.33 litre ili rakiju (viljamovku, marelicu, dunju, lozu, medicu ili šljivu). Jeger je 3.07 eura, a Jack Daniels 5.12 eura.

Galeria u samom dnu staze Poljice

Galeria je jedan od najposjećenijih ugostiteljskih objekata na Jahorini jer se nalazi u samom dnu staze Poljice pa je pristupačna i skijašima, ali i onima koji su samo u šetnji. Također je i jedno od skupljih mjesta. Kavu i Coca-Colu platili smo 6.15 eura (kafa s mlijekom je 2.56 eura, a Coca-Cola 3.58 eura).

Kuhano vino stoji 4.60 eura, kao i Budweiser pivo (svijetlo ili tamno). Aperol Spritz ili Hugo Spritz su 7.67 eura, a travarica 4.09 eura.

cjenovnik galeria poljice
FOTO: Index.hr
Turisti iz Hrvatske posjetili Jahorinu pa objavili cjenovnike

Ovo je i jedno od mjesta na kojem nećete požaliti ako odlučite nešto pojesti. Osim bogatih i obilnih doručaka, čije se cijene kreću od 7.16 do 12.27 eura, što ne uključuje dodatke, imaju juhe i čorbe, predjela, salate, tjestenine i rižota, glavna jela, ribu, steakove, pizze i deserte.

Crispy cheese burger po cijeni od 13.81 eura serviran je uz krompiriće i kečap. Burger se sastoji od juneće pljeskavice, pohanog sira, paradajza, salate i kiselih krastavaca. Jedan je od većih burgera koje smo imali prilike probati. Vrlo je sočan, a pecivo hrskavo.

Na dječjem meniju su špageti bolognese (7.16 eura), pohani pileći štapići (7.16 eura), burger (7.67 eura) i mini pizza (6.65 eura).

Imaju i četiri vegetarijanska jela: rižoto s povrćem (10.23 eura), vegetarijansku pizzu (11.25 eura), salatu od cikle (7.67 eura) i pečeni kozji sir (10.23 eura).

Restoran hotela Lavina

U hotel Lavina svratili smo na ručak. Na meniju nema čega nema. Mi smo se odlučili za bruskete s pršutom (11.27 eura), špagete carbonara (9.73 eura), mesnu platu Lavina za dvije osobe (28.18 eura), lignje sa žara s blitvom (12.81 euro) i pizzu Margaritu (8.71 euro).

Prvo su nam na stol stigle bruskete s pršutom, kao hladno predjelo. Porcija je obilna i definitivno je morate podijeliti s barem još jednom osobom. Servirane su četiri bruskete s narezanim paradajzom i maslinovim uljem, pršutom i maslinama. Bilo je jako ukusno. Hljeb je fino prepečen, paradajz sočan, a pršut kvalitetan.

Carbonara je servirana sa savršeno hrskavim komadićima pancete, ali je za naš ukus umak bio previše kremast. Naravno, to ovisi o ukusu, neki je vole pripremljenu s vrhnjem, dok drugi radije biraju onu koja se priprema po italijanskom receptu – isključivo od žumanjaka, pecorino sira, pancete, soli i bibera.

Na mesnoj plati Lavina dobili smo biftek, ramstek, dimljenu puretinu, gurmansku pljeskavicu, dimljeni svinjski vrat, umake i krompir. Mesa ima dovoljno i za više od dvije osobe, a sve je bilo dobro pečeno i ukusno.

Lignje sa žara s blitvom ugodno su nas iznenadile. Lignje su odlično očišćene i mekane, a blitva s krompirom začinjena s maslinovim uljem i češnjakom. Pizza je napravljena od tankog i hrskavog tijesta, s dobrim omjerom pelata i sira edamera.

FOTO: Index.hr

Na meniju su juhe i čorbe (od 4.10 do 6.15 eura), salate (s tunjevinom, dimljenim lososom, piletinom ili biftekom), rižota (s orasima i gljivama, piletinom i pinjolima ili lignjama, maslinama i špinatom), razna mesna i riblja jela te deserti (hurmašice, baklave, krempite, tufahije, pite s jabukama ili borovnicama, cheesecake i čokoladni souffle), pišu novinari Indexa.