Život i zdravlje

velika britanija

Izdali upozorenje na “ekstremnu vrućinu”: Trajat će četiri dana, mogući požari i nestašica vode

11/08/2022

Meteorološka stanica saopćila je da će biti upaljen narandžasti meteoalarm i da će trajati do kraja sedmice te upozorila da osobe koje su osjetljive na velike vrućine smanje svoje aktivnosti vani, prenosi Reuters

Četverodnevno upozorenje na “ekstremnu vrućinu” stupilo je na snagu danas u dijelovima Engleske i Walesa, s temperaturama koje bi mogle premašiti 35 stepeni Celzija u još jednom toplotnom valu koji bi mogao uzrokovati šumske požare i poremećaj u opskrbi vodom kao i usluge prevoza.

Meteorološka stanica saopćila je da će biti upaljen narandžasti meteoalarm i da će trajati do kraja sedmice te upozorila da osobe koje su osjetljive na velike vrućine smanje svoje aktivnosti vani, prenosi Reuters.

U petak se očekuje maksimalna temperatura od 35 stepena Celzija, a u subotu bi ponegdje mogla doseći i 36 stepeni.

– Trava u Londonu je veoma suha i najmanja iskra može izazvati požar koji bi mogao nanijeti veliku štetu – rekao je u četvrtak pomoćnik povjerenika londonske vatrogasne brigade Jonathan Smith.

Vatrogasna brigada, koja se suočila s njavećim izazovima od Drugog svjetskog rata tokom toplotnog vala prošli mjesec, rekla je da je u prvoj sedmici augusta morala gasiti 340 požara, u poređenju sa samo 42 u istoj sedmici prošle godine.

Upozorenje je uslijedilo nakon najsušnijeg mjeseca jula u Engleskoj od 1935. godine, kada su temperature po prvi put porasle iznad 40 stepeni Celzija, ponovo skrećući pažnju na uticaje klimatskih promjena.

Druge evropske nacije također su se posljednjih sedmica suočile s visokim temperaturama koje su često prelazile 40 stepeni Celzija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.