Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti stručnjaka

Je li veganski maslac zdrav?

maslac
FOTO: Screenshot

Iz perspektive prehrane, veganski maslac sličan je klasičnom maslacu s oko 80 g masti na 100 g, od čega je otprilike 50 g zasićenih masti

Kao i mliječni maslac, veganski maslac dolazi u bloku i čvršći je od proizvoda na bazi biljnih ulja koji se prodaju kao namazi. To znači da maslac mora imati više zasićenih masti – jer su samo zasićene masti čvrste konzistencije na sobnoj temperaturi, dok su nezasićene dolze u tekućem stanju, piše prvozdravlje.com.

Iz perspektive prehrane, veganski maslac sličan je klasičnom maslacu s oko 80 g masti na 100 g, od čega je otprilike 50 g zasićenih masti.

Standardni namaz na bazi nezasićenih masti (naprimjer majoneza) sadrži oko 50 do 70 g masti na 100 g, od čega je oko 12 g zasićenih, pa je to svakako bolji izbor za svakodnevicu.

Odabir nezasićene opcije može pomoći u kontroli razine holesterola, što zauzvrat može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca i cirkulacije. U različitim proizvodima sadržaj može varirati, pa ako niste sigurni, provjerite etikete i težite najnižem udjelu zasićenih masti (najnižoj količini zasićenih masti na 100 g).