Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jednostavno

Jedini recept za džem od jagoda koji će vam trebati ove godine

dzem od jagoda – unsplash
Ilustracija FOTO: UNSPLASH

Džem se preporučuje potrošiti u roku od godinu dana od pripreme

Proljeće je vrijeme kad možemo uživati u jagodama te otvaranju sezone pripreme slatkih zimnica. Džem od jagoda savršen je namaz za doručak, ukrašavanje kolača ili slatki zalogaj uz kafu ili čaj. Stoga iskoristite sezonu i prepustite se pripremi džema od jagoda koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj!

Šta će vam trebati?

Jagode su prirodno slatko voće i ne zahtijevaju velike količine šećera tokom pripreme džema. Međutim, s obzirom na to da ne sadrže puno pektina, potrebno ih je duže kuhati kako bi se postigla željena gustoća. Čak i da ih kuhate satima, zbog nedostatka pektina se neće zgusnuti kao džem od šljiva. Upravo zato im se često dodaje želin. No, ako želite prirodnu, nešto rjeđu teksturu džema bez ikakvih dodataka, na pravom ste mjestu. Index.hr donosi jednostavan recept za pravi domaći džem od jagoda.

Za pripremu trebat će vam očišćene jagode, šećer i vanilin šećer. Od kuhinjskih alata i opreme trebat će vam veća posuda za kuhanje, tegle za spremanje džema, pećnica za sterilizaciju staklenki te tanjirić za provjeru gustoće.

Priprema džema od jagoda

Jagode prvo očistite i operite pa ih izrežite na četvrtine. Premjestite ih u veću posudu, dodajte im šećer i vanilin šećer i pustite da tako odstoje 15 minuta.

Zatim stavite kuhati na laganu vatru i često miješajte dok se sav šećer ne otopi. Uz povremeno miješanje džem kuhajte oko sat i po.

Tegle dobro operite u toploj vodi pa složite na lim za pečenje. Stavite ih u pećnicu koju ste zagrijali na 50 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok na teglama više ne bude kapljica vode.

Gustoću možete provjeriti tako da kašiku džema stavite na tanjir i procijenite je li vam dovoljno gust ili ga još neko vrijeme želite kuhati.

Vrući džem ulijte u vruće tegle. Nikada ih ne punite do vrha, već ostavite 2 centimetra prostora do ruba. Tegle zatvorite, okrenite naopako i ostavite da odstoje dva sata. Na taj način će se stvoriti vakuum u tegli i produžiti rok trajanja džema. Gotov džem pohranite na suho i tamno mjesto. Džem se preporučuje potrošiti u roku od godinu dana od pripreme.