Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki kašalj

Jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti kod djece širi se Hrvatskom

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Ilustracija

Dječiji infektolog Goran Tešović upozorio je da ulaskom u kolektiv prijeti opasnost od ubrzanog širenja jer je riječ o jednoj od najzaraznijih infektivnih bolesti uopšte

Jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti, poslije Splita potvrđen je i u osnovnoj školi u Zagrebu.

Zaraženo je troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole i nekoliko njihovih kontakata, javljaju hrvatski mediji.

Dječiji infektolog Goran Tešović upozorio je da ulaskom u kolektiv prijeti opasnost od ubrzanog širenja jer je riječ o jednoj od najzaraznijih infektivnih bolesti uopšte. Riječ je, naime, o velikom kašlju.

Zaraza se širi kapljičnim putem, a za najmlađe može biti pogubna. Počinje kao obična prehlada, zbog čega se blaži oblici čak ne mogu ni klinički prepoznati.

“Nakon sedam do deset dana počne se razvijati kašalj, koji je tipično suv u napadima i češći noću, koji pacijenta guši, izaziva osjećaj nedostatka vazduha. Veoma često djeca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu”, objasnio je Tešović.

Situacija u Zagrebu još nije toliko ozbiljna kao što je to bio slučaj u Splitu, gdje je trenutno više od 70 oboljelih. Zabrinjava nizak procenat vakcinisanih, u Splitu je ispod 86 odsto.

Direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr Andrija Štampar” Branko Kolarić ističe da to nikako nije dovoljno već da je potrebno da bude 95 posto vakcinisanih u cijeloj zemlji.