Život i zdravlje

studija objavljena u "JAMA Dermatology"

Jesu li španski ljekari otkrili još jedan simptom korona virusa?

22/07/2020

Zbog sigurnosnih problema, mnogim pacijentima sa sumnjom ili potvrđenim COVID-19 nisu pregledavana usta

Bolesnici s koronavirusom mogu razviti osip sličan lezijama unutar usta, nedavno je zaključila studija obavljena u Španiji, koja je dugo bila jedna od najpogođenijih zemalja koronom, prenosi New York Post.

Istraživači uključeni u studiju, objavljenu prošle sedmice u časopisu JAMA Dermatology, ispitali su 21 pacijenta koji su se između 30. marta i 8. aprila našli u bolnici “Ramon y Cajal” u Madridu, a imali su kožni osip i COVID-19.

Željeli su utvrditi je li se kod tih pacijenata razvio enanthem – odnosno oštećenje sluznice u ustima.

Te su promjene opažene kod šest pacijenata u dobi od 40 do 69 godina, od kojih su četiri bile žene.Osip je kod svih pacijenata bio smješten u nepcu.

“Uprkos sve više izvještaja osipa na koži kod pacijenata s COVID-19, postavljanje etiološke dijagnoze je izazov”, napisali su.

“Međutim, prisutnost osipa snažan je trag koji sugeriše virusnu etiologiju, a ne reakciju lijeka, posebno kada se opaža petehijalni uzorak. Ovaj rad opisuje preliminarna zapažanja i ograničen je malim brojem slučajeva i nepostojanjem kontrolne grupe”, napomenuli su autori studije.

Studija je također primijetila da, zbog sigurnosnih problema, mnogim pacijentima sa sumnjom ili potvrđenim COVID-19 nisu pregledavana usta.

Epidemiolog Avdić: Treba vratiti sve mjere koje su bile ranije na snazi!

Čerkez: Veliki broj ljudi obolijeva, trebamo pronaći način da to smanjimo

Prema istraživačima, neki bolesnici s COVID-19 u Italiji prethodno su razvili osip unutar usta.

Za sada je potvrđeno nekoliko vrsta simptoma kada je korona virus u pitanju, uključujući temperaturu ili groznicu, kašalj, kratkoću daha, umor i bolove u mišićima ili tijelu. Osipi na koži nisu na tom popisu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.