Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kada je najbolje obavljati veliku nuždu?

wc

Kako piše časopis Women's Health, najbolje vrijeme za obavljanje velike nužde je ujutro.

Kao razlog se navodi tendencija tijela da se oslobodi hrane koju ste pojeli dan ranije. Ukoliko preskočite ovaj nagon, velika je mogućnost da ćete tokom dana imati velikih problema s nadutošću i grčevima.

Međutim, gastroenterolozi tvrde drugačije.

“Najbolje vrijeme za obavljanje velike nužde je ono vrijeme kad vama najbolje odgovara”, govori za Huffington Post doktor William Chey, jedan od najistaknutijih stručnjaka za konstipaciju.

No, dodao je kako je istina da većina ljudi veliku nuždu najčešće obavlja ujutro. Jedan od razloga je što se ujutro nakon buđenja pokrene i vaša probava, a iza drugoga se krije navika doručkovanja pogotovo ako se uz to popije kafa.

Doktor Chey pojašnjava da ako niste jutarnji tip, ne znači da s vama nešto nije u redu. Ono što bi se smatralo zdravim brojem odlazaka na WC je od dva do tri puta dnevno do tri puta sedmično, sve to varira od osobe do osobe.

“Nije važno obavljate li nuždu ujutro ili navečer, ali u pravilu, kod onih koji svaki dan idu na WC u isto vrijeme, probava će s vremenom biti i redovnija”, objasnio je liječnik.

Vrijeme obavljanje nužde ovisi i o vašem rasporedu prehrane, šta jedete i pijete, ali i vježbate li.