Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

WWF Adria

Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste

wwf adria

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, godišnje na globalnoj razini iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj gospodarstva i društva, stoji u priopćenju WWF Adrie

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) u povodu Svjetskog dana divljih vrsta podsjetila je na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni ljudi ne bi mogli preživjeti.

Ujedinjeni narodi u decembru 2013. godine proglasili su 3. marta Svjetskim danom divljih vrsta. Od tada ovaj dan obilježava se svake godine u cijelom svijetu, s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji, te podizanja svijesti o potrebi i važnosti njihova očuvanja, kao i sve raširenijem problemu ilegalne trgovine divljim vrstama.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, godišnje na globalnoj razini iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj gospodarstva i društva, stoji u priopćenju WWF Adrie.

“Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisavaca, ptica, riba, vodozemaca i gmazova smanjene za čak 68 posto. Naše zemlje su iznimno bogate divljim vrstama koje održavaju ekosustave u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih”, izjavila je Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su svakako zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, usmrćivanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta

Naša regija često je ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta. Lokalne i strane vrste ugrožene su zbog čovjekovih aktivnosti. Zajedničkim snagama možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovaj planet i njegove blagoslove i moramo brinuti o njemu zajedno, poručili su iz WWF Adrie.