Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odlično rješenje

Kako očistiti prljave zidove ako vam je mrsko krečiti ih: Jednostavan trik sa tri sastojka

Ilustracija: Unsplash

Ako ste primijetili mrlje na svojim zidovima ili ipak želite da uvijek izgledaju besprijekorno te ih planirate redovno čistiti, postoji jednostavni kućni trik kojim to izvesti

Čišćenje stana uglavnom izuzima brigu o zidovima. Njih krečimo kad moramo, svakih nekoliko godina, a od tog zadatka svima pada mrak na oči jer se do majstora, kao i za ostale radove teško dolazi i dugo ih se čeka. S druge strane, ako sami krečite, vjerovatno će to duže trajati.

Ako ste primijetili mrlje na svojim zidovima ili ipak želite da uvijek izgledaju besprijekorno te ih planirate redovno čistiti, postoji jednostavni kućni trik kojim to izvesti.

Kako bi se sačuvala postojana boja zidova, pogotovo ako su bijele boje, neki preporučuju čišćenje zidova, kao što to činite sa ostatkom stambenog prostora, ali naravno, puno rjeđe. Ako čistite zidove, naprimjer, jednom godišnje, kad primijetite da su vaši zidovi poprimili nijansu koja vam više nije po volji ili ste ipak jednostavno zamijetili mrlje kojih se želite riješiti, za vas postoji odlično rješenje, a sve sastojke vjerovatno već imate u svom domu.

Uz samo tri sastojka, miješanjem vode, sode bikarbone te sredstva za dezinfekciju, dobit ćete tečnost kojom ćete osvježiti svoje bijele zidove.

Tečnost ćete nanijeti na način da valjak za krečenje zidova umočite u tečnost, ocijedite, kao da krećete krečiti te razmažete po površini. Ako je potrebno, postupak možete ponoviti, a trebao bi ukloniti i šare na zidovima, te ih potpuno osvježiti, javlja Baustela.hr.