Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjeti pčelara

Kako prepoznati pravi med?

med screenshot

Med je treći proizvod u svijetu koji se najviše falsifikuje

Domaći pčelari ovu godinu ocjenjuju kao ekstremno lošu. Iako je meda na tržištu nikad manje, tražnja, ali i prodaja nikad nisu bile veće. Pčelari upozoravaju kako je markete preplavio patvoreni, odnosno lažni med. Provjeravali smo, kako prepoznati pravi med i je li lažni med opasan za upotrebu?

Ovu godinu je, kada je o pčelarstvu riječ, obilježio veoma loš prinos. Pandemija je uzrokovala nikad veću tražnju za medom, što su neki iskoristili kao priliku za zaradu, pa je tržište preplavio lažni med.

“Med je treći proizvod u svijetu koji se najviše falsifikuje. Pored lažnog meda koji je preplavio domaće tržište, veliki problem je i uvozni med lošeg kvaliteta”, ističe Milan Simeunović, predsjednik Udruženja pčelara “Semberija” Bijeljina

Iz Inspektorata Republike Srpske za BHRT su potvrdili da su proteklih dana uzeli uzorke meda od nekoliko proizvođača.

Riječ je o četiri uzorka proizvođača sa područja FBiH gdje su analize pokazale u sva četiri slučaja da je riječ o lažnom medu. Sporni prozvodi su povučeni sa polica u maloprodaji”, rekla je Dušanska MMakivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Miladin Tešić, iskusni pčelar, objašnjava da je lažni med u stvari mješavina više vještačkih sastojaka. Nema nikakvu hranjivu vrijednost, a u nekim slučajevima može biti i opasan po zdravlje.

“Kuhaju šećer, dodaju arome koje liče na bagrem, lipu, neki cvjetni med koji mi vrcamo. Čuo sam da tu ide skrob, ne znam, kukuruzna melasa i neki dodaci koje ljudi nabavljaju”, kaže Tešić.

Proizvođači “lažnog meda” dovijaju se na različite načine, pa se dešava da od provjerenih pčelara kupe med koji pošalju na analizu i dobiju potvrdu kvaliteta, a na tržište plasiraju svoj lažni med.

”Imali smo slučaj da nam jedna gospođa dolazi svake godine u isto vrijeme da kupi med i rekla je mogu li ja to poslati na analizu”, rekao je Tešić.

Pčelari savjetuju kupcima da pri kupovini meda otvore “četvore oči”.

“Možete da uzmete teglu, da je okrenete naglo, ako mjehur ide kroz sredinu a ne uz ivicu tegle, ako ide kroz sredinu znači da je pravi”

Kada uzmete med, neće se prekidati, pravi med se neće prekidati dok od je na kašici. Drugi trik je da ga uzmete u vodu i ako ostaje na dnu tegle znači da je pravi med”

Malo meda, potom uzmemo najobičniji jod iz prve pomoći, ništa posebno, jednu kap. Pslije određenog vremena, ako nam ne poplavi med, znači da je plavi, ako poplavi, znači da sadrži skrob ili šećer”

Prema najnovijim izvještajima Svjetske pčelarske organizacije, u posljednjoj deceniji zabilježen je nagli rast falsifikovanog meda. Nedozvoljeni šećeri su, prema istraživanju iz 2016. godine, pronađeni u svakom desetom uzorku meda u Evropi.

med