Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjeti

Kako se bezbolno prebaciti na zimsko računanje vremena

Headache
Young tired brunette woman with pen touching her temples and keeping her eyes closed while trying to concentrate

Najčešće posljedice vraćanja sata unatrag su pojava migrene, nervoze, depresije ali i gubitka energije

U noći sa subote na nedjelju dobićemo sat sna više jer počinje zimsko računanje vremena. Iako na prvu zvuči primaljivo moći spavati duže ipak nije sve tako jednostavno. Naš organizam treba vremena na prilagođavanje novom ritmu te je moguće očekivati određene probleme, naročito u prvim danima i sedmicama nakon pomicanja kazaljki. Zato se treba pripremiti i uz par savjeta lakše prebroditi ovaj period, piše Prvo zdravlje.

Ono što je olakšavajuća okolnost jeste da se naš bioritam lakše prilagođava situaciji kada se sat pomjera unazad, u odnosu na pomjeranje unaprijed, odnosno na ono što nazivamo ljetno vrijeme. Dokazano je da ljetno pomicanje sata ima teže posljedice na organizam. Međutim, ni zimsko skraćivanje dana nije bez posljedica. Najčešće posljedice vraćanja sata unatrag su pojava migrene, nervoze, depresije ali i gubitka energije.
Evo nekoliko savjeta kako to prevazići bez većih problema.

Izbjegavati kafu, alkohol i tešku hranu

Preporučuje se izbjegavanje teških obroka u večernjim satima kao i korištenje alkohola jer remete ritam spavanja. Oni nepovoljno utiču na ravnotežu hormona zbog čega teže padnemo u san i budimo se. Tešku hranu treba izbjegavati najmanje tri sata prije odlaska na počinak, a kafu popiti najkasnije do pet sati popodne jer bi se u suprotnom mogla javiti nesanica.

Trenirajte redovno ali u ranijim terminima

Redovno vjržbanje ubrzava prilagođavanje na novo računanje vremena. Tokom treninga otpušta se serotonin ili hormon sreće koji pomaže organizmu da se što bezbolnije prilagodi novim promjenama. Najbolje je vježbati što ranije u danu, po mogućnosti na otvorenom. Vježbanje u kasnijim satima treba izbjegavati jer razbuđuje i remeti san.

Ne drijemati popodne

Osim redovnog vježbanja i izbjegavanja teških obroka, važno je uspostaviti rutinu spavanja i držati je se svaki dan. Ako ste na primjer prije išli u krevet u 23 sata, sada bi bilo najbolje da legnete u 22 sata. Takav će pristup omogućiti brže prilagođavanje. Takođe, treba izbjegavati popodnevno drijemanje jer će tijelo misliti da se vrijeme nije promijenilo pa će navikavanje teći teže i sporije.