Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KB Zenica eksplantirala organe za transplantacije u kliničkim centrima Tuzla i Sarajevo

kb zenica
Foto: Vehid Begunić/ Fena
Arhiva

“Menadžment JU KBZ-a, ovom prilikom, još jednom izražava poštovanje i zahvalnost medicinskom timu zaposlenika JU KBZ, koji je na profesionalan način i u skladu sa načelima medicinske etike sa uspjehom učestvovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa”, ističu u svojoj obavijesti

Menadžment Javne ustanove Kantonalna bolnica Zenica neizmjerno se zahvaljuje porodici preminulog pacijenta koji su dali svoju saglasnost da se izvede eksplantacija doniranih organa, na osnovu koje će dobiti šansu i mogućnost za kvalitetniji život ljudi kojima je to bilo neophodno – ističu u obavijesti za javnost na web-stranici iz najveće zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu.

Podvukli su i kako to “ljekarima naše ustanove predstavlja dodatni motiv da ovaj humani posao nastave da rade u budućnosti”.

-Menadžment JU KBZ-a, ovom prilikom, još jednom izražava poštovanje i zahvalnost medicinskom timu zaposlenika JU KBZ, koji je na profesionalan način i u skladu sa načelima medicinske etike sa uspjehom učestvovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa – ističu u svojoj obavijesti iz zeničke bolnice.

Eksplantacija doniranih organa s preminulog obavljena je u saradnji s timovima univerzitetskih kliničkih centara Tuzla i Sarajevo, prema kojima su “donirani organi usmjereni” te u kojima je i izvršena njihova transplantacija. Zenička bolnica godinama je slovila kao vodeći bh. centar za eksplantaciju organa, a tu je medicinsku proceduru, nakon okončanja pandemije Covid-19, ponovo obnovio eksplantacioni tim te ustanove.