Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko dugo boca vina može ostati otvorena?

boca vina

Nerijetko imamo osjećaj da, kada jednom otvorimo bocu vinu, moramo odmah sve popiti. Ali činjenica je da to baš i nije tako.

Iako je taj osjećaj subjektivan, ipak postoji ”životni vijek” vina kada se jednom otvori. Kada krenete otvarati novu bocu vina, najčešće se popije čaša ili dvije, što znači da u bocu ulazi zrak na mjesto koje je do tada bilo popunjeno, normalno, vinom.

S vremenom izloženost prevelikoj količini zraka utječe na fenole (komponente koje utječu na okus vina) koji će se raspršiti i postati negativni okusi.

Kada se jednom otvori, vino počinje ubrzano starjeti, stoga je sadržaj iz boce najbolje popiti unutar četiri do šest sati od otvaranja, ako ne želite da izgubi svoj prvobitni okus.

Vino će i u tom periodu malo promijeniti okus zbog oksidacije, ali na pozitivan način.

Iako ostavljanje boce otvorenom na nekoliko dana neće uzrokovati kvarenje vina, osjetiti ćete vidljivu razliku čak i nakon samo 24 sata.

Kako biste usporili proces starenja, svakako stavite bocu u frižider. Brzina oksidacije ovisit će o vrsti i dobi vina, a ista pravila vrijede i kada je u pitanju kuhano vino čija nam je sezona sve bliža.