Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KP Dom Zenica slovi za najzloglasniji zatvor na Balkanu VIDEO

ZENICA

KP Dom Zenica, jedan od najpoznatijih zatvora na Balkanu postao je između ostalog zbog pjesme Zabranjenog pušenja i legendarnog dokumentarca “Pokleta robija” koji je zahvaljujući društvenim mrežama od socijalne tematike došao na sadržaj prepun crnog humora.

KP Dom Zenica postoji već 130 godina, a od njegovog otvorenja do danas kroz njega je prošlo više od 70.000 ljudi. Mijenjale su se države, vlasti i političke stranke, ali KP Dom je ostajao.

U njega su smještani najveći kriminalci Bosne i Hercegovine, ali i čitave bivše Jugoslavije.

Robiju u zeničkom zatvoru trenutno služi oko 800 zatvorenika, a pravo na posjetu (uključujući onu ljubavnu) imaju samo zatvorenici uzornog vladanja.

Iako sama pomisao na zenički zatvor u većini bivših robijaša budi osjećaj jeze, mnogi se u njega namjerno vraćaju, pa u Zenici postoji nekoliko robijaša koji su većinu života proveli iza zidina zeničkog zatvora. Oni namjerno ponavljaju kaznena djela kako bi se vratili u Zenicu jer nemaju drugi izlaz, ni gdje živjeti, kaže uprava zatvora.

Uprava zatvora često u bosanskohercegovačkim medijima iznosi problem manjka prostora s obzirom na broj zatvorenika, ali i učestala silovanja, dilanje droge i tuče među zatvorenicima.

Najpoznatija osoba u zeničkom zatvoru je zasigurno Edib Buljubašić, čovjek koji služi najveću kaznu ikad izečenu na ovim područjima. Buljubašić je osuđen na 54 godine zatvora zbog dva dvostruka ubostva. Buljubašić je u paviljonu s uzornim zatvorenicima zbog svog ponašanja, a vrijeme u zatvoru provodi čitajući i pišući knjige.

Iako zvuči nevjerovatno, njegova knjiga “Zašto sam ubio oca” koju je izdao 2004. godine postala je bestseller u Bosni i Hercegovini. Nakon prve knjige, Buljubašić ih je napisao još nekoliko, a jednom pilikom je čak pušten na nekoliko sati kako bi sudjelovao u talk showu.

U zatvoru je uspio zavesti i lektoricu svoje knjige, koju je oženio ubrzo nakon izlaska knjige.