Život i zdravlje

Velika Britanija

Kraljica Elizabeta nakon smrti princa Philipa: Bio je i ostao moja snaga

10/04/2021

Pored poruke, na oficijelnom profilu Kraljevske porodice na Instagramu, postavljena je i fotografija na kojoj se nalaze kraljica Elizabeta II i princ Philip, prenosi Hina

Povodom smrti princa Philipa (99) danas se oglasila njegova supruga kraljica Elizabeta II. Oni su bili u braku 74 godine.

“Jednostavno, bio je moja snaga i to je ostao tokom svih ovih godina. Ja i cijela porodica, ova zemlja, ali i mnoge drugi dugujemo mu puno više nego što bi on tražio. Dugujemo mu više nego što ćemo ikada znati”, navodi se u citatu koji je nastao povodom njihove zlatne godišnjice braka iz 1997. godine.

Pored poruke, na oficijelnom profilu Kraljevske porodice na Instagramu, postavljena je i fotografija na kojoj se nalaze kraljica Elizabeta II i princ Philip, prenosi Hina.

Kraljevski par je u braku proveo 74 godine, što vojvodu od Edinburgha čini najdugovječnijim supružnikom vladajućeg britanskog monarha.

Ljubavna priča Philipa i Elizabete započela je na Kraljevskom pomorskom koledžu 1939. godine, kada je 18-godišnji princ upoznao svoju 13-godišnju daleku rođakinju princezu Elizabetu. Nakon upoznavanja par je započeo dopisivanje koje je kasnije preraslo u ozbiljnu vezu.

Dana 20. novembra 1947. godine par se vjenčao na spektakularnoj ceremoniji u londonskoj Westminsterskoj opatiji.

Za nešto više od sedam decenija, koliko su proveli u braku, kraljevski par je dobio četvero djece: princa Charlesa 1948., princezu Anne 1950., princa Andrewa 1960. te princa Edwarda 1964. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.