Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta kažu stručnjaci

Krvna grupa otkriva potencijalne zdravstvene tegobe

Foto: Pixabay
Ilustracija

Stručnjaci smatraju da krvna grupa može da nagovijesti potencijalne zdravstvene probleme

Veoma je važno da znamo svoju krvnu grupu, posebno u hitnim situacijama, pa je preporučljivo i da je zapišemo i čuvamo uz sebe. Četiri glavne krvne grupe su: A, B, 0, te AB, a ukupno ih je osam, kad se uračuna i Rh faktor (A+, A-, B+, B-, 0+, 0-, AB+ ili AB-). Stručnjaci smatraju da krvna grupa može da nagovijesti potencijalne zdravstvene probleme, piše Ordinacija.hr.

Bolesti srca

Dobra vijest za osobe s krvnom grupom 0 je da je njihov rizik nizak, ako je vjerovati rezultatima istraživanja. Stručnjaci ne znaju razlog, no postoji mišljenje kako je moguće da su druge krvne grupe povezane s višim stepenom holesterola, te proteina koji mogu da izazovu krvne ugruške.

Rak želuca

A, AB, i B krvna grupa su podložnije ovoj bolesti od grupe 0. To se posebno odnosi na grupu A kod koje je najčešći. Istraživači misle da je moguće da se radi o infekciji H. pylori bakterijom koja se češće javlja kod grupe A. Ta bakterija se često nalazi u stomaku i može da prouzrokuje upale i čireve.

Rak pankreasa

Ako ste grupa A, AB, ili B imate veći rizik od razvoja ove bolesti. Molekuli u krvi grupe A i B pomažu bakteriji H. pylori da raste i razvija se u crijevima što povećava rizik od oboljevanja.

Stres

Stres povećava nivo kortizola u krvi. Osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i povišene vrijednosti kortizola, pa su sklonije stresu.

Pamćenje

Istraživanje manjeg obima pokazalo je da najčešće probleme s pamćenjem imaju ljudi sa AB krvnom grupom.

Čir

Čir na želucu je vrlo bolan i neprijatan, a češće pogađa ljude s krvnom grupom 0.

Krvni ugrušci

Venska tromboza je stvaranje ugrušaka u dubinskim venama. Istraživanja pokazuju kako osobe koje imaju A, B ili AB grupu imaju i veće šanse da im se dogodi ovaj problem.

Dužina života

Šanse da ćete živjeti duže imaju oni s krvnom grupom 0. Stručnjaci misle kako je to posljedica smanjenog rizika od bolesti srca i krvnih sudova.

Plodnost

Jedna studija pokazala je da su žene s krvnom grupom 0 sklonije manjem broju zdravih jajnih ćelija, no to je daleko od dokazanog.

Dijabetes

Dijabetes tip 2 se češće javlja kod osoba s krvnom grupom A i B, a stručnjaci nisu sigurni zašto, pa smatraju da je potrebno još istraživanja.

Moždani udar

Rizik od moždanog udara raste ako imate krvnu grupu AB. Ljekari misle da je to posljedica podložnosti nastanka krvnih ugrušaka.