Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ljudske sudbine

Kuću ima, struje i vode nema, samoća ga ubi: Nekad pristavi kafu da sam popije, pa je prospe

edhem zenica
FOTO: Screenshot
Edhem Bošnjak iz Zenice

Kaže i da je 1989. godine radio kod Milorada Dodika, “na njegovoj kući u Neumu, radio mu podzide, kaskade, fugovani kamen”

Edhem Bošnjak iz Zenice promijenio je tri adrese. Danas živi u kući koju su mu napravili donacijama dobri ljudi. Međutim kuća nema ni struju ni vodu, pa ovaj 70-godišnjak odlazi biciklom na obližnju česmu da donese vodu za piće.

Edhem je živio u braku 12 godina od 1996. do 2008. godine, tada su nastali problemi, i nikada više nije ušao ni u svoj stan niti je, kaže, vidio struju. Taj stan je, kaže, sa svoj suprugom zajedno kupio, uložio i certifikate, ali nikakvog papira nema. Jedino kaže ima komšije iz te zgrdae koji bi mu svi potpisali da je učestvovao u kupovini tog stana.

Edhem je i planinar, ali najviše ga ubija samoća. Kaže, nekada pristavi kafu da sam popije, pa je prolije.

I da ima građevinsku dozvolu za donacijama izgrađenu kuću, toliko mu je mala penzija da ne bi struju mogao plaćati redovno. Rješenje svog problema Edhem vidi u solarnim pločama koje bi mu proizvodile struju.

Zato moli dobre ljude da mu pomognu kupiti solarne panele da riješi svoj problem. Sada pali bateriju ili svijeću da vidi noću po kući, a kako nema vode kaže da se više od mjesec dana nije okupao, iako ima završeno kupatilo.

Kaže i da je 1989. godine radio kod Milorada Dodika, “na njegovoj kući u Neumu, radio mu podzide, kaskade, fugovani kamen”.

Pogledajte više u reportaži Srećka Stipovića.