Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lice otkriva šta vam smeta

lice11

Koža je često ogledalo zdravlja, posebno kod određenih i ponavljajućih problema. Njihov je najčešći uzrok nezdrava prehrana, kao i loša tolerancija organizma te reakcija ne neke namirnice.

Liječnica i naturopat Nigma Taib predstavila je infografiku koja otkriva posljedice u obliku četiri tipa lica – onog osjetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mliječne proizvode.

1. Vinsko lice

lice - vinsko

Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s perutavim dijelovim duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usječene linije ispod nosa prema usnama.

Uzročnik je pretjerano konzumiranje alkohola. On dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.

 

 

2. Glutensko lice

lice - glutenskoTipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz rub vilice kao i pigmentacijske mrlje oko brade.

Pretpostavlja se da je oko 15 posto ljudi osjetljivo na gluten, a najčešća je posljedica “natečeno lice” koje nastaje kao posljedica upale, koju tijelo proizvodi u rekaciji na gluten koji ne može probaviti.

Često stanje je rosacea – pojačano crvenilo te koža kao prozirna s izraženim kapilarama.

 

3. Mliječno lice

lice - mlijecnoTipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju s izraženim tamnim podočnjacima.

Često se javljaju i sitni bijeli prištići po licu, osobito na području brade. To sve mogu biti znakovi da organizam ne tolerira laktozu zbog gubitka određenih enzima.

Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima poput jogurta, sira, vrhnja…

 

4. Šećerno lice

lice - secernoKod lica pojedinca osjetljivog na šećer, najčešći simptomi su bore i llinije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osjećaj suhe, stanjenje kože.

Također, česti su bolni, potkožni prištevi koji se mogu javiti na bilo kojem području lica.

Šećer je okidač procesa u kojem se molekule glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.