Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Magični kolač” postao hit na internetu

magicni-kolac333

Društvene mreže, ali i mediji, puni su objava o zanimljivoj slastici zanimljivog naziva – magičan kolač.

Da kolač opravdano nosi ovo ime, pokazalo se vrlo brzo jer njegova jednostavna priprema, ali i bogatstvo okusa osvaja mnoge diljem svijeta. I to dokazuju objavama na društvenim mrežama zbog čega je ova slastica postala jedna od poznatijih. Jedna smjesa, jedan kalup, a kolač od tri sloja. Kako?

Recept za magični kolač

4 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka)

120 grama šećera

1 kašičica ekstrakta vanilije

113 grama otopljenog i ohlađenog maslaca

115 grama brašna

jedna velika kašika vode

480 ml mlakog mlijekana

korica narandže

Priprema:

Zagrijte rernu na 160 stepeni dok pripremate smjesu. Pomiješajte naribanu koricu narandže s brašnom. Otopite maslac i pustite da se malo ohladi.

Umutite mikserom žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte maslac i kašiku vode te nastavite miksati. Postupno dodajte brašno i mlijeko, na kraju i vaniliju. U novoj posudi napravite od bjelanjaka čvrsti snijeg (miksajte bjelanjke s malo šećera mikserom na najjačoj brzini miksera, op.a). Snijeg od bjelanjaka kuhačom lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka.

Dobivenu smjesu ulijte u željeni kalup za pečenje i pecite u rerni oko sat vremena ili dok korica ne pozlati.

Ako želite čokoladnu varijantu kolača, samo u smjesu prilikom miksanja dodajte čokolade.

Ako se pitate gdje su nestala tri sloja ovoga kolača, evo odgovora: Kada se kolač ohladi i narežete ga na željene oblike, vidjet ćete da su tu.