Život i zdravlje

SAD

Medicinska sestra tvrdi: Svi zaraženi koronavirusom imali su crvene oči

01/04/2020

Chelsey Earnest, medicinska sestra u Life Care Centeru u Kirklandu, epicentru epidemije u Washingtonu, izjavila je za CNN da su crvene oči bile jedinstveni i najvažniji simptom da neko od pacijenata ima Covid-19, bolest uzrokovanu novim koronavirusom

Medicinska sestra koja je njegovala oboljele u bolnici u Seattleu kaže da su svi pacijenti zaraženi koronavirusom imali taj karakteristični simptom – crvene oči.

Može uzrokovati konjuktivitis

Chelsey Earnest, medicinska sestra u Life Care Centeru u Kirklandu, epicentru epidemije u Washingtonu, izjavila je za CNN da su crvene oči bile jedinstveni i najvažniji simptom da neko od stanovnika ima Covid-19, bolest uzrokovanu novim koronavirusom.

– Svjedočila sam tome da je taj simptom prisutan kod svih pacijenata s Covidom-19. Njihove su oči izgledale…. kao kod nekoga ko ima alergijsku reakciju. Njihove bjeloočnice nisu bile crvene, nego je to bilo kao da su im crveni kapci oko očiju – rekla je Chelsey.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na listi simptoma koju je objavio ne navodi crvene oči kao simptom, niti bilo šta povezano s očima.

Navode se simptomi kao što su groznica ili blago povišena temperatura, kašalj i kratkoća daha, dok su pritisak u prsima i plavkaste usnice navedeni kao alarmantni simptomi kod kojih je potrebna hitna medicinska intervencija.

No, Američka Akademija oftalmologije je poslala upozorenje povezano s izvještajima koji upućuju na to da koronavirus može uzrokovati konjuktivitis, upalu opne koja prati očni kapak.

Društvo je zato preporučilo kolegama da se zaštite kada pregledavaju pacijente s upalom očne spojnice, a usput imaju temperaturu i respiratorne probleme. Pritom se oftalmolozi pozivaju na dvije kineske studije provedene na pacijentima hospitaliziranim zbog koronavirusa. U prvoj je viralni konjuktivitis pronađen u prosjeku na svakome tridesetom pacijentu, a u drugoj na svakome dvanaestom.

Uprkos tome, ovaj simptom, kažu stručnjaci, ne mora značiti da ste zaraženi koronavirusom, može biti prehlada, gripa ili alergija.

Nije bilo drugih simptoma

Prema izjavama Chelsey Earnest, pacijenti u Life Care Centeru čestu nisu imali nikakvih drugih simptoma osim crvenih očiju.

– Imali smo pacijente koji nisu imali nikakvih simptoma ni tegoba, osim crvenih očiju. Čak me i jedan medicinski tehničar iz kola hitne pomoći pitao ‘Čini li se to meni ili oni svi imaju crvene oči?’. Odgovorila sam mu da dobro vidi – ispričala je za CNN Chelsey.

Life Care Center, koji je smješten izvan Seattlea, je među najteže pogođenim virusom još otkad je u februaru zabilježen prvi slučaj. Do prošlog utorka tamo je bilo zaraženo najmanje 129 pacijenata, posjetitelja i članova osoblja, prema podacima CDC-a, a najmanje 35 osoba je umrlo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.