Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučno-istraživački kamp

Mikolozi u Blagaju otkrili četiri rijetke gljive

gljive blagaj

Radi se o vrstama, Coprotus aurora, Orbilia clavuliformis, Patellariopsis dennisii i Rutstroemia punicae

Mikološka sekcija ”Naučno-istraživački kamp Blagaj 2024”,koja je okupila više od 40 sudionika, studeneta i experata iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore postigla je izvanredan rezultat otkrivši čak četiri vrste gljiva koje su po prvi put zabilježene  na području Bosne i Hercegovine.

Coprotus aurora, Orbilia clavuliformis, Patellariopsis dennisii i Rutstroemia punicae

Radi se o vrstama, Coprotus aurora, Orbilia clavuliformis, Patellariopsis dennisii i Rutstroemia punicae. Osim toga, pronađena je i lokalno poznata, ali do sada službeno nezabilježena vrsta Clathrus ruber.

Svaka od otkrivenih vrsta nosi svoju posebnu priču. Coprotus aurora i Patellariopsis dennisii su izuzetno rijetke gljive, poznate samo malom broju mikologa širom svijeta. Njihovo otkriće na području Blagaja predstavlja značajan doprinos svjetskoj bazi podataka o gljivama i otvara vrata za dalja istraživanja i razumijevanje ekosustava u regiji, priopćio je Omladinski klub ”Novi val” Blagaj.

gljive blagaj

Rutstroemia punicae je posebno zanimljiva jer je do sada bila poznata samo iz tipične zbirke i opisana kao nova vrsta tek 2017. godine. Ovo otkriće potvrđuje da područje Blagaja posjeduje bogat i još neistražen biodiverzitet.

Vrsta Clathrus ruber, iako poznata lokalnom stanovništvu, nikada nije bila službeno dokumentirana u Bosni i Hercegovini. Ovo otkriće ne samo da doprinosi znantvenoj zajednici, već i jača svijest o bogatstvu lokalne fungie, flore i faune.

Ekipa  neumornih stručnjaka i studenata iz Mikološke sekcije zaslužuje najveće pohvale za njihov predani rad i posvećenost, navodi se u saopćenju.

3 nacionalna spomenika prirode

Pod vodstvom iskusnog mentora Nihada Omerovića, tim je uspio istražiti i dokumentirati ove izuzetno rijetke i vrijedne vrste gljiva. Njihov rad ne samo da doprinosi znanstvenoj zajednici, nego i ukazuje na opravdanost inicijative za proglašenje Blagaja za u zaštićeno područje prirode.

Iz Omladinskog kluba ”Novi val” podsjećaju kako se na užem području istraživanja nalaze već 3 nacionalna spomenika prirode, Vrelo Bune jedno od najvećih kraških vrela u Europi s obližnjom derviškom Tekijom čini jedinstvenu prirodno-graditeljsku cjelinu koja je 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Na ovom području se također nalaze još dva nacionalna spomenika Bosne i Hercegovine, Stari grad Blagaj ili Stjepan-grad, smješten na vrhu kraškog brda iznad izvora Bune, i Zelena pećina, prahistorijsko pećinsko naselje u stijeni iznad samog Vrela Bune.

Međunarodna saradnja i podrška

Znanstveno-istraživački kamp Blagaj organiziran je u suradnji s Crnogorskim Društvom Ekologa, Omladinskim klubom UG Fojničani Maglaj, organizacijom Novi val Blagaj, te Znanstveno-istraživačkim društvom studenata biologije i ekologije “Josif Pančić”. Ova suradnja je omogućila interdisciplinarni pristup i razmjenu znanja među stručnjacima iz različitih oblasti.

Ovo fenomenalno otkriće predstavlja ogroman korak naprijed za mikologiju u Bosni i Hercegovini, kao i za očuvanje prirodnog naslijeđa regije. Zahvaljujemo se svim učesnicima i partnerima na njihovoj podršci i neumornom radu, te se radujemo budućim otkrićima i zajedničkim poduhvatima.

Znanstveno-istraživački kamp Blagaj je jedna od aktivnosti projekta “Western Balkans Youth for Nature Protection”, koji se provodi u okviru Regional Programme on Local Democracy in the Western Balkans 2 (ReLOaD 2), koji financira Europska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).