Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moguća eutanazija dječaka bez dozvole roditelja

isaiah

Britanski sud odlučio je da ljekari mogu da prekinu održavanje života teško hendikepiranog jedanaestomjesečnog dječaka bez dozvole njegovih roditelja.

Doktori u bolnici “Kings College” u Londonu tvrdili su da nije u interesu djeteta da mu život bude produžavan.

Isaiah Haastrup rođen je bez primjetnog pulsa, disanja, aktivnosti i mišićnog tonusa.

“To je stanje najbliže smrti do kojeg se može doći. U ranijim vremenima, već bismo proglasili dijete mrtvorođenim”, navode ljekari.

Isaiah je rođen carskim rezom nakon što je njegova majka imala rupturu materice.

Majka i otac djeteta usprotivili su se savjetu ljekara da se bebi isključe aparati za održavanje života.

Roditelji su tvrdili da je beba pokazivala znakove reagovanja na spoljne draži, te okrivili bolničko osoblje za kritično stanje Isaje.

Ali, ljekari su prenijeli sudiji da je beba pretrpjela katastrofalno oštećenje mozga zbog nedostatka kiseonika na rođenju.

Zbog toga, Isaja je rođen sa ograničenom sviješću, nije mogao da diše bez ventilatora, da se kreće, niti da reaguje na stimulacije.

“Tačno je da sud ne može zamisliti emocionalnu bol koju će zaključak donijeti roditeljima. Nadam se da će, vremenom, roditelji izvući neku malu utjehe u saznanju da su učinili sve što mogu za svog voljenog i dragocjenog sina”, napisao je sudija u presudi.

Ovaj slučaj sličan je slučaju malog Charlie Garda, koji je umro prošle godine nakon duge i mučne sudske bitke između roditelja i bolnice, koja se završila sličnom presudom.