Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvo zdravlje

Može li dehidracija uzrokovati glavobolju?

glavobolja
Ilustracija / FOTO: Screenshot

Glavobolja zbog nedostatka vode trebala bi nestati u roku od sat ili dva nakon što popijete dovoljnu količinu tečnosti/vode

Nedovoljan unos tečnosti može izazvati glavobolju. Neki ljudi su mnogo skloniji glavoboljama od drugih, i to najčešće ovakvim glavoboljama povezanim sa dehidracijom. Jedina prevencija ovog stanja je dovoljan unos tečnosti, piše Prvo zdravlje.

Glavobolja zbog nedostatka vode može uzrokovati bol u cijeloj glavi ili biti lokalizirana sprijeda ili straga. Bol u glavi ima tendenciju da se pojača kada savijate glavu prema naprijed ili napravite druge pokrete glavom. Čak i hodanje može pogoršati glavobolju.

Tačan način na koji dehidracija uzrokuje glavobolju je nepoznat. Mozak nema receptore za bol. Glavobolju od dehidracije možda pokreću receptori za bol u ovojnicama mozga, koje se nazivaju meninge. Kada je osoba dehidrirana, moguće je da dolazi do privlačenja tekućine u meninge, i njihovog oticanja ili zadebljanja, što bi moglo stimulirati receptore za bol. Drugo moguće objašnjenje je pretjerana reakcija koju možete osjetiti na bilo koju vrstu bola kada ste dehidrirani.

Glavobolja zbog nedostatka vode trebala bi nestati u roku od sat ili dva nakon što popijete dovoljnu količinu tečnosti/vode. Duža ili teža dehidracija zahtijeva više tekućine i ležanje tokom nekoliko sati, dok bol ne nestane. Ako je dehidracija teška i povraćanje vas sprečava da pijete dovoljno da biste nadoknadili izgubljenu tečnost, možda ćete trebati intravenski unos tečnosti za ublažavanje glavobolje. Imajte na umu da se napad migrene ili bilo koja druga vrsta glavobolje može produžiti ako niste adekvatno hidrirani. Čak i ako imate mučninu sa napadom migrene, trebali biste pokušati pijuckati pomalo tekućine, svakih nekoliko minuta nakon što se simptomi pojave.