Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muška osobina kojoj nijedna žena ne može odoljeti

zena muskarac sreca

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu “Evolutionary Psychology” objasnilo je neke od vječnih dilema kada je riječ o muško-ženskoj privlačnosti.

Prvi dio testiranja obavljen je na 50 mladih osoba koje su posmatrale profile (fotografije i kratke video snimke) 100 nepoznatih osoba, pa na osnovu toga da odluče koje osobe su im najprivlačnije. Rezultati su dali vrlo jasne odgovore – osobe koje su se najviše smijale i bile duhovite privukle su najviše pažnje.

Drugi dio istraživanja uključivao je 200 muškaraca i žena, slobodnih osoba između 20 i 30 godina.

Svaka žena provela je 10 minuta sa svakim od muškaraca iz testiranja i nakon toga odlučile su koji od njih je najsimpatičniji i koje osobine su joj se najviše svidjele. Iako su odgovori bili vrlo različiti, stručnjaci su zaključili kako su muškarci koji su se trudili da budu duhoviti, kod žena dobili najpozitivnije kritike. Isto tako, istraživanje nije povezalo duhovitost i inteligenciju.

Iako u ovoj priči faktor poput fizičke privlačnosti itekako igra ulogu, zaključak istraživanja zapravo je bio vrlo jednostavan – kada muškarac pokušava da ispadne duhovit, a žena na njegove pokušaje reaguje iskrenim osmijehom, velika je vjerovatnoća da će ona htjeti da ga bolje upozna. Ako se čak oboje ugodno smiju, velika je vjerovatnoća da će se odnos razviti u nešto više.