Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najstariji i najveći metro na svijetu: Smeće i miševi na svakom koraku

metro ny3

Njujorški metro, najveći i najstariji na svijetu, zapušten je, ima infrastrukturne nedostatke i bori se sa miševima, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvanično ima 468 stanica u dužini od 390 kilometara, kolika je dužina pružnog sistema. Njujorški metro, koji je počeo sa radom 1904. godine, još uvijek koristi tehnologiju koju je koristio i prije 80 godina.

Oni koji koriste metro u najčudesnijem, kako ga mnogi nazivaju, gradu u svijetu, svakodnevno nailaze na različite probleme u transportu.

Kašnjenja i propusti postali su dio svakodnevnice u metrou koji 80 godina ne koristi kompjutersku tehnologiju. Već ‘30-ih godina prošlog vijeka dizajnirana je analogna signalizacija koja se i danas koristi.

Njujorški metro tokom radne sedmice koristi oko šest miliona ljudi, a vikendom i do 6,5. Za radove na restauraciji zvaničnici kao najveći problem navode to što mora 24 sata biti u službi građana.

Njujorška uprava za saobraćaj (MTA) često radi obustavu saobraćaja na različitim linijama, a u cilju poboljašanja infrastrukture.

Iz MTA-a su za AA potvrdili da su 2012. godine imali kašnjenja na 28.000 linija, a da je taj broj u prošloj godini povećan na 70.000.

Kašnjenja i duga čekanja nailaze na reakcije i kritike i građana New Yorka.

Denzel N. (25) u ovom gradu živi dvije godine, a kako je kazao za AA, metro definitivno nije pogodan način prevoza.

“Većinom koristim taxi”, pojasnio je on. Prema Denzelovim riječima, imaju velika kašnjenja na pojedinim linijama, a putovanje na 20 minuta udaljenosti traje i do 50 minuta.

Nije se puno žalio na smeće i nehigijenske uslove u metrou, ali je istakao da svakodnevno u ovom prevoznom sredstvu susreće miševe.

Dr. Alejandra Jimenez (44) stigla je iz Španije na Manhattan na medicinsku konferenciju. Prema njenim riječima, metro u Madridu je mnogo čistiji i noviji od njujorškog.

Jimenez je istakla da se osjeća neugodno zbog velike gužve u njujorškom metrou. Između šina na pruzi njujorškog metroa mogu se vidjeti plastične flaše, kartoni, kutije od pizze i opušci.

Prema podacima MTA-a, godišnje se iz šina izvuče oko sedam tona smeća. Podaci grada New Yorka govore da na gradskom području živi oko 8,6 miliona ljudi i najmanje tri miliona miševa.

U prošloj godini su zaprimili oko 8.000 žalbi zbog miševa na metro stanicama. U borbu protiv miševa grad je prošle godine potrošio oko tri miliona dolara.

Mark Levine, član gradskog vijeća New Yorka je 2014. godine izjavio da do kašnjenja u javnom prevozu dolazi i zbog toga što miševi grickaju i unište električne kablove između šina.

Unatoč tome što je prije deset godina govoreno da će infrastrukturni radovi biti završeni u 2017. pretpostavlja se da će svi radovi na modernizaciji biti završeni nakon 2045. godine.