Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici otkirli kako bi trebala izgledati idealna večera

večera

Sigurno već znate da loš san noću utiče na rad hormona koji izazivaju glad što znači da ćete slijedećeg dana puno više jesti.

Nova studija objavljena u Journal of Clinical Sleep Medicine kaže da loš san može biti rezultat obroka koji smo jeli večer prije.

Naučnici su otkrili da kad su sudionici studije jeli hranu bogatu vlaknima, siromašnu zasićenim mastima (crveno meso i sir) i adekvatne proteine, ne samo da su navečer brzo zaspali nego su spavali dublje, više vremena su proveli u okrepljujućem, dubokom, sporovalnom (slow wave, Non-Rem) snu i zbog toga se osjećali puno svježije slijedećeg dana.

Kad su volonteri jeli masnu hranu, sa šećerima i malo vlakana, dva puta duže im je trebalo da zaspe i 16 posto manje vremena su spavali duboko. Uticaj vlakana na san je novo saznanje, kaže direktor Division of Epilepsy and Sleep na Columbiji, doktor Carl Bazil koji je i sam prekinuo Atkinsonovu dijetu jer je osjećao da visoki sadržaj masti vodi do nemirnog sna.

Osim što bi trebali ograničiti kofein, alkohol i teška jela kad se bliži odlazak na spavanje, loši spavači morali bi pripaziti šta jedu. Izbjegavanje teških i masnih jela i uzimanje više vlakana se svakako preporučuje. A kako bi izgledalo idealno jelo? Krenite sa zdravom, dobro balansiranom, hranjivom večerom. Jedite dovoljno vlakana od cjelovitog zrna, povrća, voća i leću ili grah. I nikako ne uzimajte masna jela i šećer.

Izostavite crveno meso i napunite tanjur vlaknastim cjelovitim žitaricama, na primjer kinva, leća ili ječam. Jedna šolja ječma ima 32 grama vlakana. Obogatite supe i salate dodajući im orašaste plodove, sjemenke, grah, grašak ili leću. To dodaje protein i vlakna, plus bogati su aminokiselinom triptofanom. Triptofan stimulira proizvodnju serotonina i melatonina, a oba pomažu boljem snu.

Zeleno lisnato povrće nije samo puno vlakana već je i bogato magnezijem koji smiruje. Za desert pojedite voće, umjesto nečeg slatkog i nemojte ga guliti. Šta god jeli, ne jedite kasno.

Zadnji zalogaj uzmite nekoliko sati prije odlaska na spavanje. Tijelo se mora fokusirati na noćni odmor i oporavak, a ne na probavljanje hrane dok spavate.