Život i zdravlje

Stanford

Naučnici otkrili: Astma ne povećava rizik od teškog covida

04/03/2021

Naučnici sa Univerziteta Stanford pratili su 5596 pacijenata koji su bili pozitivni na covid-19 od marta do septembra prošle godine

Sama astma nije rizični faktor za hospitalizaciju ili teže obolijevanje od covida-19, a ljudi kod kojih je astma izazvana alergijama mogli biti zapravo imati manji rizik, pokazuje novo istraživanje predstavljeno na godišnjem virtualnom sastanku Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju.

Naučnici sa Univerziteta Stanford pratili su 5596 pacijenata koji su bili pozitivni na covid-19 od marta do septembra 2020.

Od tog broja 11 posto je hospitalizirano, uključujući 100 pacijenata s astmom. Nakon što su razmotrili druga medicinska stanja pacijenata koja se povezuju s težim obolijevanjem od covida-19, među kojima su visoki pritisak, bolesti srca, dijabetes i pretilost, “astma više nije bila rizični faktor za hospitalizaciju”, rekla je dr. Lauren Eggert.

Među pacijentima koji su bili hospitalizirani astma nije bila značajno povezana s težinom bolesti, kazala je.

Naučnici su također otkrili da je kod pacijenta s alergijskom astmom gotovo upola manja vjerovatnost da će ih trebati hospitalizirati u usporedbi s pacijentima s drugim vrstama astme.

Moguće objašnjenje, rekla je Eggert, je to da kod alergijske astme imunološki sistem smanjuje proizvodnju proteina ACE2 na ćelijskim površinama koje su glavna ulazna tačka za koronavirus.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.