Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"The Lancet Infectious Diseases"

Nijemac se vakcinisao protiv covida 217 puta

FOTO: Mufid Majnun/Unsplash
Ilustracija

62-godišnji muškarac iz Njemačke je, protivno liječničkom savjetu, vakcinisan 217 puta protiv covida. Sve se odvijalo tokom perioda od 29 mjeseci. Bizaran slučaj dokumentiran je u časopisu The Lancet Infectious Diseases, piše BBC.

Čini se da muškarac nije pretrpio nikakve loše posljedice, kažu istraživači sa Sveučilišta Erlangen-Nürnberg.

“Saznali smo za njegov slučaj putem novinskih članaka. Tada smo ga kontaktirali i pozvali ga da se podvrgne različitim testovima u Erlangenu. Bio je vrlo zainteresiran za to”, rekao je dr. Kilian Schober sa sveučilišnog odjela za mikrobiologiju.

Nije podignuta krivična prijava

Muškarac je dao svježe uzorke krvi i sline. Istraživači su također testirali neke njegove zamrznute uzorke krvi koji su pohranjeni prethodnih godina.

“Sami smo mogli uzeti uzorke krvi kada je čovjek primio dodatnu vakcinu tokom studije na vlastito insistiranje”, naveo je dr. Schober.

“Uspjeli smo upotrijebiti te uzorke kako bismo tačno odredili kako imunološki sistem reagira na vakcinisanje”, dodao je. Državni tužitelj grada Magdeburga otvorio je istragu s optužbom za prevaru, ali je pronašao dokaze za 130 vakcinacija, pa nije podignuta krivična prijava.

Vakcine mogu naučiti tijelo kako se boriti protiv bolesti. mRNA vakcine djeluju tako da tjelesnim stanicama pokažu dio genetskog koda iz virusa. Imunološki sistem bi tada trebao prepoznati i znati kako se boriti s covidom ako se s njim stvarno suoči.

Nije bilo nikakvih znakova da je ikada bio zaražen covidom

Dr. Schober se zabrinuo da bi hiper-stimulacija imunološkog sistema ponovljenim dozama mogla umoriti određene stanice, ali istraživači nisu pronašli dokaze za to kod 62-godišnjaka. Također nije bilo nikakvih znakova da je ikada bio zaražen covidom.

“Važno je da ne podupiremo hiper-vakcinaciju kao strategiju za poboljšanje adaptivnog imuniteta”, istaknuli su istraživači. Rezultati njihovih testova na 62-godišnjaku bili su nedostatni za donošenje dalekosežnih zaključaka, a kamoli preporuka za širu javnost.

“Trenutno istraživanje pokazuje da je vakcinisanje s tri doze, zajedno s redovnim dodatnim vakcinama za ranjive grupe, i dalje najbolji pristup. Nema naznaka da je potrebno više vakcina”, stoji na web-stranici sveučilišta.