Život i zdravlje

Nasljednica nizozemskog prijestolja

Nizozemska princeza odrekla se 1,6 miliona eura godišnje: “Neugodno mi je to uzimati”

15/06/2021

Ovaj potez princeze dolazi u vrijeme pada popularnosti nizozemske kraljevske porodice

Nasljednica nizozemskog prijestolja princeza Amalia odlučila je sljedećih nekoliko godina ne primati godišnji doplatak u iznosu od oko 1.6 miliona eura godišnje, na koji ima pravo kad u decembru napuni 18 godina.

Princeza je poslala pismo nizozemskom premijeru Marku Rutteu obavještavajući ga o svojoj odluci. Rekla je da će vratiti novac, koji će i dalje stizati na njen račun, dok god studira. Doplatak dobiva u iznosu od 300.000 eura koji idu direktno njoj i još 1.3 miliona eura za pokrivanje troškova osoblja.

“Bilo bi mi neugodno to primati dok god ne mogu dovoljno ponuditi zauzvrat i dok znam da je drugim studentima mnogo teže, pogotovo u ovim nesigurnim pandemijskim vremenima”, napisala je princeza, prenose nizozemski mediji.

Princeza je prošle sedmice položila sve završne ispite u srednjoj školi i sada planira uzeti godinu pauze prije odlaska na sveučilište. Nizozemski premijer je uzvratio čestitkom Amaliji na završetku srednje škole i rekao da razumije i cijeni njenu odluku.

Ovaj potez princeze dolazi u vrijeme pada popularnosti nizozemske kraljevske porodice.

Amalijini roditelji, kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima, naišli su na oštre kritike prošle godine kada su porodicu odveli na odmor u Grčku usred pandemije. Porodica je nakon toga prekinula odmor i požurila kući zbog negodovanja javnosti.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.