Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jednostavni sastojci

Objavljen originalni recept: Ovako se kuhao grah u JNA

grah
Foto: Pixsell/Ilustracija

Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji

Index je objavio originalni recept za grah iz JNA. Ispast će vam baš kako treba jer su sve mjere u receptu točne u gram, tako da nema mjesta za pogreške.

Svi sastojci su dobro poznati i često se koriste u regionalnoj kuhinji. Jedino što bi vam moglo zapeti za oko je goveđe meso umjesto onog koje smo inače naučeni vidjeti u grahu – suhog svinjskog mesa ili kobasica. Naravno da vi možete staviti ono što vam se više sviđa.

Zaprška će mu dati gustoću, a tek pred kraj, kada je dodajete, smijete promiješati grah. Ako to napravite ranije, zrna bi se mogla raspasti i pretvoriti u kašu. Za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji suhi grah, od trešnjevca i zelenčeka do bijelog graha.

Za ovo jelo potrebno vam je:

  • 120 g suhog graha
  • 8 g brašna
  • 25 g crvenog luka
  • 1 g bijelog luka
  • 10 g mrkve
  • 3 g koncentrata paradajza
  • 100 g goveđeg mesa
  • 20 g masti ili ulja
  • 0,3 g paprike u prahu
  • 0,1 g bibera
  • 1 g peršinovog lista
  • 0,01 g lovorovog lista
  • sol

1 – Natopite i stavite kuhati grah

Prebran grah potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mjestu da se natopi 1-3 sata.

Zatim ocijedite vodu u kojoj je grah potapan, pa ga stavite u pogodnu posudu, nalijte hladnom vodom i kuhajte 10-15 minuta od proključavanja.

2 – Dinstajte povrće

U međuvremenu na dio zagrijane masnoće dodajte polovinu sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, izrezanu na sitnije kockice ili naribanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kocke.

Sve zajedno dinstajte dok ne ispari tekućina, skinite s vatre i stavite sa strane.

3 – Dodajte ostatak povrća u grah

Iz prokuhanog graha ocijedite vodu pa dodajte polovinu sitno sjeckanog luk i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.

Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuhajte uz povremeno dolijevanje tople vode dok sve ne omekša.

4 – Napravite zapršku

Preostalu masnoću zagrijte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, maknite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno sjeckani češnjak.

5 – Dodajte začine u grah

Kada grah omekša, dodajte lovorov list, koncentrat rajčice prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno miješanje graha da sene zgruda.

Grah sa zaprškom kuhajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuhanje završeno, dodajte papar, sitno sjeckan peršinov list i po potrebi još soli.

Napomena: Grah se pri kuhanju ne smije miješati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorijevanja.