Život i zdravlje

Nepal

Objavljen snimak tigra koji je zabrinuo naučnike: “Nikad ga tu nismo vidjeli”

15/04/2020

Ova pojava zabrinjava i aktiviste za zaštitu divljih vrsta i naučnike

Državna uprava za šume u Nepalu u ponedjeljak je objavila da je na nadmorskoj visini od 2500 metara uočen tigar, napominjući da se radi o rijetkoj pojavi koja je istovremeno izazvala uzbuđenje i zabrinutost.

Odraslog tigra je u šumi u okrugu Dadeldhura, na zapadu Nepala, snimila kamera koju je postavila Uprava za šume.

“Ovo je vrlo vjerovatno prvi put da je tigar primijećen u Nepalu na tako velikoj nadmorskoj visini. Ovo je radostan trenutak za sve ljubitelje životinja i zaštitare prirode”. rekao je Bishnu Prasad Acharya iz Ministarstva za šumarstvo i zaštitu okoliša.

Iako se tigrove, koji uglavnom obitavaju u nizinskom dijelu Nepala na granici s Indijom, može vidjeti na većim nadmorskim visinama u Butanu i Indiji, ta pojava zabrinjava i aktiviste za zaštitu divljih vrsta i naučnike.

Neki stručnjaci smatraju da bi razlog seljenja tigrova na veće nadmorske visine mogle biti klimatske promjene, dok drugi strahuju da se radi o gubitku staništa i plijena na njihovom izvornim staništima.

“S postupnim porastom broja jedinki, moguće je da tigrovi zbog gubitka staništa i plijena istražuju nova područja”, kazao je Chiran Pokharel iz nepalske Nacionalne zaklade za očuvanje prirode.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.