Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Event Horizon Telescope

Objavljena prva fotografija crne rupe: Ovo je tek početak

crna rupa334

Ova crna rupa ima masu 5,6 milijardi puta veću od našeg Sunca

Velika međunarodna grupa naučnika uspjela je dobiti dosad najprecizniji pogled na crnu rupu. Naučnici su koristili podatke s mnoštva radio-teleskopa raspoređenih diljem našeg planeta, čime su stvorili “virtualni teleskop”, efektivno veći od same Zemlje. Rezultati su pružili dosad neviđenu rezoluciju snimanja, uz pomoć koje bi bilo moguće vidjeti, primjerice, tenisku lopticu na Mjesecu.

“Vidjeli smo i uslikali crnu rupu”, rekao je dr. Shep Doeleman, čelnik međunarodne kolaboracije Event Horizon Telescope.

“Ovo što vidite je dokaz postojanja obzora događanja. Ova crna rupa ima masu 5,6 milijardi puta veću od našeg Sunca. Materijal koji se kreće oko crne rupe kreće se gotovo brzinom svjetlosti. Kao i kod svih velikih otkrića, ovo je tek početak.”

Uz pomoć sedam radio-teleskopa, tim Event Horizon Telescopea uspio je uslikati detaljnu fotografiju obzora događanja oko supermasivne crne rupe koja se nalazi u središtu galaksije Messier 87, udaljene 53,5 miliona svjetlosnih godina daleko od nas.

Crne rupe masivni su kosmički objekti, čija je masa koncentrirana na toliko malom prostoru da se efektivno nalazi u jednoj tački – gustoća postaje beskonačna, kao i gravitacijsko polje, a zakoni fizike prestaju vrijediti. Prostor oko crne rupe izložen je tolikom gravitacijskom privlačenju da ništa – pa čak ni svjetlost – ne može pobjeći iz njega.

Udaljenost od singularnosti unutar koje je brzina potrebna za bijeg veća od brzine svjetlosti naziva se “obzorom događanja”. Sve što je unutar obzora događanja zauvijek je izgubljeno iz naše perspektive. Kada biste slučajno prošli preko obzora događanja ne bi vam se nužno dogodilo ništa loše tog trenutka, no više se nikada ne biste vratili.