Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od ove droge dovoljan je samo dodir da se predozirate

droga

Sintetička droga poznata kao “pink” koja je sedam puta jača od morfijuma je povezana sa 50 smrtnih slučajeva u SAD. Agencija za borbu protiv narkotika (DEA) je upozorila da ljudi mogu da se predoziraju ovom supstancom čak i ako je samo dodirnu.

– Ako dodirnete određenu količinu ove droge i ona vam kroz kožu uđe u krvotok, mogli biste da se predozirate – rekao je Doug Coleman iz DEA, prenosi Russia Today.

Ovaj opijat, farmaceutskog naziva U-47700, uprkos svom imenu, bijele je boje. Neželjeni efekti koji se pojavljuju prilikom zloupotrebe ovog medikamenta su rektalno krvarenje, ozbiljna oštećenja nerava i smrt.

Kao i mnoge druge, ova droga je prvobitno zamišljena kao lijek. Originalno razvijen od 1978. godine kao sintetička alternativa morfijumu, ovaj lijek je doživio preporod u posljednje vrijeme, jer se može lako naručiti preko interneta što privlači zavisnike koji u njemu vide jeftinu zamjenu za heroin.

– Dijete može da sjedi pored vas i da preko mobilnog telefona kupi gram ove droge za 35 dolara. Pet dana kasnije isporuka stiže na vrata – rekao je Coleman.

Od prošlog novembra, poslije smrti dva tinejdžera u Utahu, ova droga zabranjena je u svim američkim saveznim državama.

– Na osnovu dokumentovanih izvještaja predoziranja i smrtnih slučajeva, zloupotreba U-47700 smatra se podjednako opasnom kao i heroin, fentanil i druge analgetičke supstance – navodi se u saopštenju DEA.