Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prof. dr. Šekib Umihanić

Oko 80 posto akutnih infekcija sinusa uzrokovano virusima

prof dr Šekib Umihanić
prof. dr. Šekib Umihanić

Akutni virusni rinosinuzitis predstavlja najčešći oblik rinosinuzitisa i samo u oko 0,5 do dva posto posto slučajeva iskomplikuje se bakterijskom infekcijom

Oko 80 posto akutnih infekcija sinusa uzrokovano je virusima, a u tek petini slučajeva radi se o bakterijskom sinuzitisu. Najčešći uzročnici bakterijske infekcije jesu streptokok, pneumokok, stafilokok i Haemophilus influenzae. Najčešći virusni patogeni su rinovirusi, koronavirusi, RS virusi, adenovirusi, virusi gripe i parainfluence.

Ukoliko su simptomi prisutni duže od pet do sedam dana bez znakova kliničkog poboljšanja postoji opravdana sumnja da se radi o bakterijskoj infekciji. Kod mnogih pacijenata blaži oblici bakterijske infekcije se spontano  povuku, odnosno dolazi do „samoizlječenja“, pa je u ovim slučajevima potrebna samo simptomatska terapija. U težim formama kliničke slike preporučuju se antibiotici.  

Akutni virusni rinosinuzitis predstavlja najčešći oblik rinosinuzitisa i samo u oko 0,5 do dva posto posto slučajeva iskomplikuje se bakterijskom infekcijom. Incidenca je visoka, a procjene govore da se kod odraslih javlja, u prosjeku, dva do pet puta godišnje, navodi prof. dr. Šekib Umihanić.  

U samoj terapiji preporučuje se simptomatska terapija poput olakšavanja simptoma nazalne opstrukcije (začepljenog nosa) i rinoreje (curenje iz nosa), kao i olakšanja sistemskih znakova i simptoma sa ciljem poboljšanja kvaliteta života pacijenta i sprječavanja nepotrebnog uzimanja antibiotika.

Sinulan & Sinulan DUO-4

U simptomatskoj terapiji sinuzitisa pacijentima, pored sprejeva sa nazalnim dekongestivima i rastvorima morske vode za pomoć kod začepljenog nosa, preporučuju se i prirodni preparati poput Sinulana koji sadrže kombinaciju biljnih ekstrakata i djeluju, kako na disajne puteve, tako i na imuni sistem. Sinulan forte je dobar izbor kod akutnog sinuzitisa, dok se, kod pacijenata koji imaju sinuzitis praćen kašljem i bronhitisom, preporučuje Sinulan duo forte. Sinulan forte i Sinulan duo forte se mogu pronaći i na www.svakodobro.ba, saopćeno je iz Hemofarma

Doktorica iz BiH među finalistima za medicinskog Oscara