Život i zdravlje

Morski biolozi

Otkrivena nova vrsta rakova u bečkom zoološkom vrtu

18/06/2021

Rakovi vjerovatno potiču iz Indo-Pacifika i dospjeli su u Beč slučajno prije 20 godina, skriveni u kamenu za uređivanje akvarijuma

Nove vrste životinja se obično otkrivaju tokom ekspedicija u neistraženim šumama ili na dnu okeana. Međutim, morski biolozi u bečkom zoološkom vrtu Schönbrunn su otkrili novu vrstu rakova u akvariju i filterskom sistemu terarija.

– Već godinama gledamo kako ti rakovi plivaju u vodi dok kontrolišemo bazene ili hranimo ribe. Uglavnom se kreću u jatima, veličine su do 6,1 milimetara i značajno su se namnožili – rekao je rukovodilac zoološkog odjeljenja u Schönbrunnu Anton Weissenbacher.

Istraživanja rakova pod mikroskopom su se vršila tokom lockdowna. Svaki dio tijela upoređen je sa 107 srodnih vrsta rakova i ustanovljene su upadljive razlike u broju, dužini i debljini čekinja, po čemu se moglo zaključiti da je u pitanju nova vrsta, koja je dobila naziv po mjestu pronalaska ‘Heteromysis schoenbrunnensis’.

Rakovi vjerovatno potiču iz Indo-Pacifika i dospjeli su u Beč slučajno prije 20 godina, skriveni u kamenu za uređivanje akvarijuma.

Ovo je druga vrsta životinja koja je otkrivena u Schönbrunnu. Naučnici su 2010. otkrili novu vrstu tropskog puža sa Bornea, koji je nazvan ‘Schwammeria’ po tadašnjem zamjeniku direktora zoološkog vrta, Haraldu Schwammeu, saopćeno je iz Eurocomm-PR.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.