Život i zdravlje

Grenland

Ova fotografija najbolje pokazuje da je naša planeta na rubu katastrofe

17/06/2019

Slika s Grenlanda pokazuje dramatične rezultate topljenja na Arktiku

Fotografija koju je na Grenlandskom moru uslikao Steffen Malskaer Olsen, istraživač s Danskog meteorološkog instituta, najbolje pokazuje da je otapanje ledenih gromada na Arktiku dostiglo dramatične razmjere.

Naime, more koje je Olsen slikao trebalo bi biti zaleđeno, ali se zbog visokih temperatura otopilo. Ispod vode nalazi se led debljine 1,2 metra, ali površina ledenog pokrivača se otopila do takvih razmjera da led nije ni vidljiv.

Inače, temperature na Grenlandu su toliko visoke da se nije otopilo samo more. Drastično topljenje leda zabilježeno je širom otoka. Na Grenlandu su i ranije zabilježene faze pojačanog topljenja leda, ali ne u ovim razmjerama, pa se trenutna situacija na ovom otoku smatra ekstremnom.

Zbog klimatskih promjena masivni ledeni pokrivač Grenlanda topi se brže nego što se prethodno mislilo.

Grenlandski led se tokom historije topio u ciklusima, usljed prirodnih fenomena, ali je rast temperature ubrzao ovaj trend.

Prema istraživanju koje je objavljeno u naučnom časopisu “Priroda”, grenlandski ledeni pokrivač, koji sadrži dovoljno vode da podigne nivo mora za sedam metara, otapa se “neviđenom brzinom”, za 50 posto većom od predindustrijskih nivoa.

Michael Bevis, profesor geodinamike na Univerzitetu Ohio i autor studije, kaže da je njegov tim otkrio da je čovječanstvo prešlo “tačku bez povratka” kad se radi o borbi protiv klimatskih promjena.

– Sve što sada možemo uraditi je da se prilagodimo i ublažimo daljnje globalno zagrijavanje – prekasno je da prođemo bez posljedica. Ovo će uzrokovati dodatno povećanje morskog nivoa. Posmatramo kako ledeni pokrivač dolazi do kritične tačke – istakao je Bevis.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.