Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neft dašlari

Ovaj “grad” usred Kaspijskog mora je strogo čuvana sovjetska tajna

kasp

Broj stanovnika u jednom trenutku dosegao je 5.000, a 70-ih godina život je toliko procvjetao da su stanovnici uspjeli naći način da grad snabdijevaju pitkom vodom

Usred Kaspijskog mora, oko 40 kilometara od obale Azerbejdžana, leži neobična građevina sačinjena od isprepletenih mostova i platformi na kojoj trenutno živi oko 2.000 ljudi, piše Messy Nessy.

Veličine oko 27 kilometara kvadratnih, ovaj “grad” zove se Neft Dašlari, a jedina uloga mu je industrijska. Prva je naftna platforma ikad izgrađena van kopna, ali polako odumire i jednog dana će sasvim nestati.

Geolozi su 1949. otkrili da se značajne količine nafte nalaze u Kaspijskom moru, pa su krenuli s izgradnjom ovog neobičnog nalazišta. Isprva je Neft Dašlari bio smješten na sedam potopljenih brodova, uključujući prvi naftni tanker na svijetu, ali je do 1951. godine, kad je zvanično počelo bušenje, značajno napredovao.

Uskoro su izgrađena nova “ostrva”, povezana s kopnom mostovima kako bi se omogućilo prebacivanje nafte na površinu.

Čak 300 kilometara mostova podignuto je usred jezera, a kompleks su sačinjavali blokovi apartmana skupa sa pekarama, fudbalskim terenima, kinima, kafićima…

Broj stanovnika u jednom trenutku dosegao je 5.000, a 70-ih godina život je toliko procvjetao da su stanovnici uspjeli naći način da grad snabdijevaju pitkom vodom.

Kolaps Sovjetskog saveza 1991. godine i nezavisnost Azerbejdžana, skupa sa sve većim brojem naftnih nalazišta širom svijeta doveo je do pada Neft Dašlarija.

Danas, od 300 kilometara ceste, samo 45 je još uvijek u upotrebi, a morska voda sve više “uzima sebi” dijelove grada.

Podaci iz 2009. godine, objavljeni na 60. godišnjicu ove neobične građevine, govore da je dosad iskopano oko 170 miliona tona nafte i prirodnog gasa, te da je ostalo još oko 30 miliona tona, odnosno 30 godina “posla”.

Međutim, nakon toga, nikome nije jasno šta će se dogoditi, osim da će građevina kad tad kolabirati i pasti na dno Kaspijskog mora. Ostaje i pitanje kako će se stanovnici ovog neobičnog “grada” reintegrirati nazad u društvo na kopnu.

Zanimljivo je da je ova građevina jedna vrsta strogo čuvane sovjetske tajne, budući da je poznato da su stranci vrlo teško dobijali dozvolu da je posjete.