Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oprez

Ovih šest površina ne biste trebali čistiti sodom bikarbonom

soda bikarbona
Foto: Pixabay

Soda bikarbona je alkalna, a kada je aluminijum izložen bilo kojoj vrsti alkalija duže vrijeme, to može izazvati oksidaciju metala, mijenjajući boju površine

Koliko god je svestrana, i soda bikarbona ima svoje granice kada je u pitanju čišćenje. Soda bikarbona je sveprisutno sredstvo za čišćenje i to s dobrim razlogom. Jeftina je, lako dostupna i nevjerovatno svestrana, koristi se za sve, od ribanja mrlja od kafe i čaja iz porculana do izbjeljivanja sportskih uniformi u pranju, piše N1 Zagreb.

Zbog svojih blago abrazivnih svojstava, soda bikarbona nije baš idealna za čišćenje materijala koji su skloni grebanju, prenosi BHG.

Sljedećih šest površina nikako ne bi trebalo da čistite sodom bikarbonom ako želite da vam što duže traju.

Ogledala i prozori

Soda bikarbona je blagi abraziv, što je čini izvrsnom za nježno čišćenje mrlja s tvrdih površina, ali kada se radi o čišćenju materijala sklonih ogrebotinama poput stakla, sodu bikarbonu treba izbjegavati. Soda bikarbona može ostaviti mikro-ogrebotine na ogledalima i prozorima, stvarajući nepopravljiva oštećenja.

Staklokeramička ploča za kuhanje

Poput ogledala i prozora, kada se radi o čišćenju staklokeramičke ploče za kuhanje, najbolje je ne koristiti sodu bikarbonu kako biste izbjegli oštećenje površine. Umjesto toga, upotrebite kremu za čišćenje ili strugač za uklanjanje ostataka hrane umjesto abrazivnog praha.

Pozlaćeni kuhinjski pribor

S pozlatom na posuđu, posudama za posluživanje, staklenom posuđu i drugom sličnom priboru, treba pažljivo rukovati kako biste izbjegli lomljenje, ogrebotine ili eroziju. Izbjegavajte ribanje pozlaćene površine sodom bikarbonom. Bolje je da koristite nježna sredstva za čišćenje poput deterdženta za suđe, neabrazivnih spužvi i krpa od mikrovlakana.

Aluminijum

Soda bikarbona je alkalna, a kada je aluminijum izložen bilo kojoj vrsti alkalija duže vrijeme, to može izazvati oksidaciju metala, mijenjajući boju površine. Kako biste izbjegli oksidaciju metala i s njim povezanu promjenu boje kada koristite sodu bikarbonu za ribanje aluminijumske posude, odmah je temeljno isperite nakon pranja kako biste smanjili vrijeme izloženosti.

Mermer i kvarc

Abrazivna svojstva sode bikarbone mogu s vremenom oštetiti mermer i kvarc. Budući da soda bikarbona može izazvati ogrebotine i istrošiti gornji zaštitni sloj mermernih i kvarcnih površina, preskočite je kao svakodnevno sredstvo za čišćenje i umjesto toga posegnite za jekim nježnijim sredstvom za čišćenje kako biste izbjegli skupa, trajna oštećenja.

Drveni podovi i namještaj

Soda bikarbona će uzrokovati mikro ogrebotine na drvenim podovima i namještaju, trošeći sjaj i dajući drvu istrošen izgled. Nagrizanje prvog sloja je problem jer, osim što drveni podovi ili namještaj izgledaju istrošeno, soda bikarbona čini drvo pogodnijim za ozbiljnija oštećenja, što može zahtijevati skupe i dugotrajne kućne popravke.