Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovim riječima je Tito zaprosio Jovanku i napravio od nje damu

Jovanka i Tito

U biografijama Jovanke i Tita Broz, “S Titom” Blaže Mandića i “Jovanka Broz Titova suvladarka” Aleksandra Matunovića, u detalje je opisan njihov odnos, prosidba i početak braka.

Matunović je bio Titov osobni doktor, a Mandić blizak Titov savjetnik kojemu se često i sama Jovanka povjeravala.Tako je u njegovoj knjizi otkriveno i kako je Tito zaprosio Jovanku, kako su se upoznali i kako je Titova supruga od neuke Ličanke postala obrazovana i otmjena Prva dama.

Jovanka je Tita upoznala u Daruvaru nakon što je zamijenila Davorjanku Paunović Zdenku na mjestu tajnice u njegovom uredu, a poslovni odnos uskoro je prerastao u nešto više i par se tajno vjenčao u travnju 1952. godine. Jovanka je imala 28, a Tito 60 godina.

Dok je Jovanku prvo smetala njihova velika razlika u godinama, Titu je brinuo njezin nedostatak obrazovanja no to su brzo nadoknadili. Naime, odmah nakon vjenčanja, Tito je osigurao Jovanki poduke o protokolnim susretima, primjerenom odijevanju i sate stranih jezika. Jovanka se od neuke žene uskoro pretvorila u otmjenu i obrazovanu damu.

Titov osobni doktor Aleksandar Matunović u svojoj je knjizi “Jovanka Broz Titova suvladarka” opisao Jovanku kao ambicioznu ženu koja je htjela naslijediti Tita. Njemu je opisala i svoje osjećaje nakon što ju je Tito zaprosio.

“Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa ja sam bila djevojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima. Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača”, rekla mu je Jovanka.

“Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, osobnim gubicima, svakojakim nedaćama i osjećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću…“, ovo su riječi kojima je Tito zaprosio Ličanku Jovanku Budisavljević. Do tog trenutka par je bio u vezi pet godina no priznala je da je svejedno ostala zatečena.

Iako joj je 32 godine razlika u godinama isprva predstavljala veliku prepreku, priznaje da se kasnije s tim pomirila.

“Razlika u godinama je bila velika, no ja je nisam osjetila. Tito je bio pun energije, vitalan”, rekla je.

Ipak, Matunović je tvrdio da je Titova najveća ljubav od svih njegovih žena ipak bila Davorjanka Paunović Zdenka te da bi se sigurno vjenčali da ona nije oboljela od tuberkuloze.Jednom prilikom Tito je Matunoviću detaljno opisao zbog čega ne može odoljeti ženama:

“Mlado tijelo je čvrsto, jedro, puno topline i životne energije. Oči mladih osoba su pune radoznalosti, žara i požude. Koža mladih žena je baršunasta, meka i vlažna. Znoj djevojaka i mladih žena ima opojni miris i sladunjav ukus. On je najjači prirodni afrodizijak koji djeluje preko čula mirisa i ukusa, a pojačano se luči u trenucima emotivnog uzbuđenja.“

Jovanka Broz preminula je u Beogradu 2013. godine u 89. godini života. Uprkos brojnim pričama nikad nije jasno dokazano u kojoj se mjeri Jovanka miješala u državnu politiku. Nikad nije iznijela svoje viđenje priče o događanjima u bivšoj Jugoslaviji.