Život i zdravlje

Nepovoljna reakcija

Oxford stopirao ispitivanje vakcine, ispitanik se razbolio

09/09/2020

Treća faza ispitivanja provodi se na oko 30.000 ispitanika u SAD-u, Brazilu, Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici

Finalna faza kliničkog ispitivanja vakcine za Covid-19, privremeno je zaustavljena nakon što kod jednog ispitanika zabilježena nepovoljna reakcija, javlja BBC.

Vakcina koju zajedno razvijaju Sveučilište u Oxfordu i britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca jedno je od vodećih kandidata za vakcinu protiv Covida-19. No, kliničko ispitivanje je sada privremeno zaustavljeno zbog slučaja “neobjašnjene bolesti”, navodi BBC pozivajući se na izvore iz AstraZenece. U kompaniji privremeno zaustavljanje ispitivanja opisuju kao “rutinsko”.

Ishod kliničkog ispitivanja ovog, ali i ostalih vakcina, s nestrpljenjem se čeka širom svijeta.

BBC navodi kako je vakcina uspješna prošla prvu i drugu fazu kliničkog ispitivanja te se očekivalo da će biti među prvim koja bi se mogla naći na tržištu, a da su pritom prošla sve potrebne faze kliničkih ispitivanja.

Treća faza ispitivanja provodi se na oko 30.000 ispitanika u SAD-u, Brazilu, Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici. Radi se o fazi kliničkog ispitivanja vakcine, koja se inače provodi na hiljadama ispitanika i traje po nekoliko godina.

Šta kažu u Oxfordu o pauziranju ispitivanja?

Treća faza kliničkih ispitivanja na svim lokacijama sad je pauzirana. Neovisni istražitelji prvo će pregledati sve podatke o sigurnosti, a potom će regulatori odlučiti može li ispitivanje krenuti iznova, navodi BBC.

“U velikim ispitivanjima, bolesti se mogu pojaviti slučajno ali neovisna tijela sve moraju pregledati kako bi se sve pažljivo provjerilo”, poručili su s Oxforda.

Ovo je drugi put da je oksfordsko ispitivanje vakcine za koronavirus pauzirano. Takve stvari se rutinski događaju u velikim kliničkim ispitivanjima kad ispitanik-volonter završi u bolnici, a da razlog obolijevanja nije odmah jasan.

Očekuje se da će se ispitanik oporaviti

Smatra se da bi se ispitivanje moglo nastaviti za nekoliko dana.

Stat Health, zdravstveni web koji je prvi objavio ovu informaciju, navodi kako detalji nepovoljne reakcije ispitanika nisu poznati, ali je citirao izvor koji navodi kako očekuje da će se ispitanik oporaviti, prenosi Index.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.