Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bračni brodolomi

Partneri u braku ne izdrže ni godinu dana, raste broj razvoda

vjencanje
Ilustracija: Unsplash

Prema podacima Zavoda, 20 brakova nije izdržalo ni godinu dana

Na skoro svakih šest sklopljenih brakova tokom 2022. godine zabilježen je i jedan razvod, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Tako su lani na “ludi kamen” stale 11.054 osobe koje su sklopile 5.527 brakova, dok je u istom periodu puklo 965 brakova.

Da je ljeto i dalje najdraže godišnje doba mladencima, pokazuje i podatak da je i tokom 2022. godine najviše brakova, njih 710, sklopljeno u julu, dok je najmanje u decembru i to samo 247 brakova.

S druge strane, najviše razvoda lani je zabilježeno u maju, a najmanje u februaru.

“Najviše razvoda, njih 103, zabilježeno je u maju, dok je u februaru zabilježeno 59 razvoda, što je i najmanje u jednom mjesecu u prošloj godini”, naveli su u Zavodu.

Sociolog Vladimir Vasić ističe da prvo treba tražiti razloge sklapanja brakova, na osnovu čega će biti jasna sudbina tog braka, kao i razlozi njegovog pucanja, pišu Nezavisne novine.

“Neki od opštih razloga zbog kojih dolazi do pucanja brakova jesu upravo razlozi sklapanja, odnosno što određeni broj mladih bračnih parova ulazi nezrelo u brak, ulazi nespremno ili uslovljeno u brak. Moramo napomenuti činjenicu da je jedan od razloga sklapanja brakova prijevremena trudnoća i zbog nekih moralnih i tradicionalnih vrijednosti i okolnosti mladi na silu ulaze u brak, a jasno je da kada nešto ide na silu, dolazi do pucanja”, rekao je Vasić.

Kao dodatne razloge pucanja brakova Vasić navodi krizu međuljudskih odnosa, ali i nedostatak kompromisa, dodajući da uticaj na pucanje braka mogu imati i spoljne okolnosti, poput nedostatka finansija ili drugih socio-ekonomskih problema.

“Postoje i dobri, odnosno poželjni razlozi razvoda brakova. To je onda kad su u bračnoj zajednici prisutni patološki oblici ponašanja, kada je prisutno nasilje ili razni poroci”, navodi Vasić, ističući da ljudi obično griješe kada se zadržavaju u takvoj bračnoj zajednici zbog podizanja djece.

Prema podacima Zavoda, 20 brakova nije izdržalo ni godinu dana.

Aleksandar Milić, psiholog, istakao je za “Nezavisne novine” da se problemi javljaju zbog nedovoljnog poznavanja partnera.

“Početni period je bitan zbog nedovoljnog poznavanja supružnika i adaptacije u početku i tek se tad počinju upoznavati i počinju uočavati šta im to ne odgovara, šta im to smeta”, rekao je Milić.

On je dodao da nezadovoljstva među partnerima počinju nesporazumima i polemikama, a često se završavaju psihičkim, socijalnim, ali i fizičkim nasiljem.

Kako je rekao, iz iskustva je vidljivo da građani imaju sve više potreba za bračnim savjetovanjem.

“Nemamo primarno-preventivni program kroz odrastanje u svim uzrastima, a naročito kroz školski uzrast, tako da se to kasnije reflektuje kao teškoća u prilagođavanju”, istakao je Milić.