Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pet najboljih učenika predstavljat će BiH na Ekonomskoj olimpijadi u Bratislavi

ekonomska olimpijada
Foto: Asad Grabovica

Izvršna direktorica udruženja “Liberalni forum” Aida Hasanagić smatra izuzetno važnim ne samo za mlade ljude nego i za sve koji se bave i koji planiraju da se bave bilo kojim biznisom, da nauče osnovne ekonomske i finansijske tokove

Pet najboljih učenika predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Ekonomskoj olimpijadi u Bratislavi koja će biti održana u septembru ove godine.

Više od 500 učenika iz 49 bh. srednjih škola učestvovalo je danas na takmičenju Ekonomske olimpijade u BiH. Nakon dva kruga takmičenja, u finalu se našlo 17 učenika iz 12 škola širom BiH. Pobjednici finalnog takmičenja su Emina Hodžić iz Fojnice, Sara Čengić, Lana Komšić i Asad Grabovica iz Sarajeva, te Sead Gakić iz Konjica.

Ovih pet učenika iz BiH će imati priliku da predstavljaju BiH u Bratislavi i odmjere znanje sa vršnjacima iz 17 država.

Nosilac aktivnosti u BiH je udruženje “Liberalni forum – Pokret za slobodno društvo”, u partnerstvu sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu gdje su održana pripremna predavanja.

Profesor UNSA Anes Hrnjić kaže da je u fokusu takmičenja bilo opismenjavanje mladih ljudi od 14 do 20 godina iz oblasti ekonomije i finansija.

-Svaka mlada osoba, bez obzira koju djelatnost obavlja, ne mora se nužno baviti ekonomijom, ali bi trebala da poznaje osnove ekonomije i finansija zbog aktivnog sudjelovanja u društvu, kao informisan i odgovoran građanin – kazao je Hrnjić u izjavi za Fenu.

Izvršna direktorica udruženja “Liberalni forum” Aida Hasanagić smatra izuzetno važnim ne samo za mlade ljude nego i za sve koji se bave i koji planiraju da se bave bilo kojim biznisom, da nauče osnovne ekonomske i finansijske tokove.

-Ekonomska i finansijska pismenost je ključna za današnje moderno funkcioniranje društva. A moraju razumjeti i šta znače političke odluke predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti – kazala je Hasanagić.

Za učenika četvrtog razreda Richmond Park škole u Sarajevu Asada Grabovicu, Ekonomska olimpijada je prilika da poveća svoje znanje iz oblasti ekonomije i finansija.

On kaže da prati ekonomsku situaciju u državi i svijetu, te shodno informacijama zaključuje da je čitav svijet u problemu i da je inflacija velika.

-Ali, ono što smo ranije naučili iz historije je da uvijek ima loših i dobrih perioda. BiH ima šansu napretka tek kada dođe dobro vrijeme za ekonomiju. Ako tada budemo dobro radili i dobro iskoristili potencijale i resurse koje ima BiH, onda ćemo ekonomski napredovati – poručuje Grabovica.

Ekonomska olimpijada, međunarodno takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija se uspješno realizira od 2021. godine u Bosni i Hercegovini. Kroz takmičenje u BiH je prošlo 1.500 srednjoškolaca iz 54 srednje škole.

Projekt je pokrenut u Češkoj Republici od Instituta za ekonomski razvoj – INEV, te se vremenom proširio na brojne evropske države, uključujući i BiH u kojoj je takmičenje prvi put održano 2021. godine.