Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pizza Hut se izvinila zbog ismijavanja palestinskih štrajkača glađu

pizza hut
Foto: AFP

Međunarodni lanac restorana Pizza Hut u srijedu se izvinio zbog objave njihove izraelske filijale u kojoj se ismijava vođa masovnog štrajka glađu u izraelskim zatvorima, Marwan Barghouti, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

U javnom izvinjenju na svojoj Facebook stranici, Pizza Hut se izvinjava za “krajnje neprikladnu” reklamu koja je najprije objavljena na službenoj Facebook stranici Pizza Hut Israel, prije nego što je uklonjena.

– Pizza Hut International se izvinjava za bilo kakvu bol uzrokovanu nedavnom objavom na Facebook stranici Pizza Hut Israel. To je bilo krajnje neprikladno i ne odražava vrijednosti našeg brenda. Lokalna franšiza u toj zemlji je odmah uklonila ovu objavu i saradnja s agencijom koja je postavila tu objavu je okončana, te nam je jako žao zbog bilo kakve boli koju je ovo moglo uzrokovati – navodi se u javnom izvinjenju.

Pizza Hut Israel je postavio fotografiju – isječak iz videosnimka koji je objavila Izraelska zatvorska uprava, na kojoj Barghouti navodno krši svoj štrajk jedući kolačiće i čokoladicu.

Pizza Hut je fotošopirao sliku dodajući kutiju od pizze na pod Barghoutijeve zatvorske ćelije, komad pizze na umivaonik, te natpis na hebrejskom: “Barghouti, ako ćeš kršiti štrajk, zar ne bi radije pizzu?”

Objava koja je kasnije uklonjena, izazvala je bijes na palestinskim društvenim medijima i među simpatizerima štrajkača glađu, pokrenuvši pozive na bojkot ove međunarodne franšize.

Pizza Hut ima prodajna mjesta u nekoliko palestinskih gradova, kao i na desetine širom Bliskog istoka.