Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opasnost

Pojavio se novi insekt u Srbiji: Liči na komarca, a prenosi ozbiljne bolesti

pjescane musice
Foto: Screenshot/ YouTube

Iako se zovu pješčane mušice, nikada ne žive u pijesku, već samo imaju boju pijeska

Pješčane mušice, koje su bile karakteristične za tropska područja, počele su da se pojavljuju i u Srbiji. Ovi insekti mogu da prenesu lajšmaniozu i virus koji izaziva meningitis.

Viša naučna saradnica Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu Suzana Blesić je naglasila da zastupljenost pješčanih mušica u Srbiji nije velika. Kako je objasnila, postoje tri vrste insekata koji su prenosnici bolesti, komarci, krpelji i pješčane mušice.

Prema njenim riječima, iako se zovu pješčane mušice, nikada ne žive u pijesku, već samo imaju boju pijeska, piše Nova.rs.

„Nevidljive su zato što veoma slabo lete i ne čuju se kao komarci, pa ne čujete onaj zvuk zujanja i ne znate ni kada vas ubodu“, ukazala je Blesić.

Predočila je da pješčane mušice prenose dvije grupe bolesti: ukoliko prenesu parazit, onda životinju ili čovjeka mogu zaraziti lajšmaniozom ili lajšmanijom, a ako prenesu flebo virus, onda se može oboljeti od meningitisa.

Kako je precizirala, razne vrste tropskih insekata, poput tigrastih komaraca i krpelja, dolaze u područja koja nisu mediteranska, jer se u tim područjima promijenila klima, pa im pogoduju uslovi za život i razmnožavanje.

„Komarcima su potrebni određena temperatura i stajaća voda, jer polažu jaja u vodu, dok za peščane mušice čak ni to nije potrebno“, kazala je Blesić.

Naglasila je da naučnici još nisu sigurni koliko na pješčane mušice utiče vlažnost, ali je utvrđeno da im pogoduju više temperature.

Blesić smatra da ne mora da znači da će ljudi ili životinje obolijevati od zaraznih bolesti koje prenose pješčane mušice, ali naglašava da je potrebno napraviti matematički model na osnovu kog će naučnici moći da zaključe koliko ima pješčanih mušica na našem području i kojom brzinom se razvijaju.

„Čak i ovako bez modela, sudeći samo po hvatanju u klopke, može se vidjeti da raste broj pješčanih mušica i da se pojavljuju na mjestima gdje nisu postojale do sada“, upozorila je Blesić.

Ona je ukazala na to da i naučnici iz Nemačke, Austrije i Slovenije hvataju u svojim klopkama pješčane mušice koje do sada nisu postojale na tim prostorima i najavila da će istraživanje o tome ove godine početi i u Srbiji.

Blesić se pozvala na tehnički izvještaj o stanju lajšmanije od 2005. do 2020. godine i napomenula da je u šest regiona našeg područja došlo do pojave zaraznih bolesti koje prenose ovi insekti.