Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dvije studije

Postoje razlozi zašto treba jesti lubenice, a tačno se zna i u kojoj količini

lubenica
FOTO: Rens D/Unsplash
Ilustracija

Konzumenti lubenice su imali veći unos dijetalnih vlakana, magnezija, kalija, vitamina C i vitamina A, likopena…

Dvije nove studije istraživale su odnos između konzumacije lubenice i poboljšanih prehrambenih navika kod djece i odraslih, kao i utjecaj soka od lubenice na kardio-metaboličko zdravlje, javlja SciTechDaily.

Osim što je ovo omiljeno voće puno okusa i hranjivih tvari, nova istraživanja su dodatno rasvijetlila njegovu ulogu u poboljšanju kvalitete prehrane i zdravlja srca.

Studija objavljena u časopisu Nutrients kaže da lubenica može poboljšati apsorpciju hranjivih tvari i opću kvalitetu prehrane kod djece i odraslih. To se istraživanje temelji na analizi podataka, a otkrilo je da je ukupna kvaliteta prehrane značajno bolje kod osoba koje su konzumirale lubenicu u odnosu na one koje nisu.

Prema studiji, konzumenti lubenice su imali veći unos dijetalnih vlakana, magnezija, kalija, vitamina C i vitamina A, kao i likopena i drugih karotenoida, a manji unos dodanih šećera i ukupnih zasićenih masnih kiselina. Autorica studije Kristen Fulgoni predstavit će rezultate na godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu koji će se održati od 22. do 25. jula u Bostonu.

Uz tu je studiju objavljena još jedna koja se nadovezuje na prethodni rad kako bi pokazala da dodatak soka od lubenice štiti vaskularnu funkciju tokom hiperglikemije.

Radi se o unakrsnom ispitivanju za testiranje učinaka dvije sedmice svakodnevnog uzimanja soka od lubenice. Posebno su promatrani potencijalni korisni učinci L-citrulina i L-arginina, dva spoja pronađena u lubenici, na bioraspoloživost dušikovog oksida i varijabilnost otkucaja srca.

– Iako je uzorak bio mali (18 zdravih mladih muškaraca i žena) i potrebno je više istraživanja, ovo doprinosi postojećem broju dokaza koji podržavaju redovan unos lubenice za kardio-metaboličko zdravlje. Lubenica je bogat izvor antioksidansa, vitamina C i likopena, a sve to može pomoći u prevenciji bolesti srca, rekao je dr. Jack Losso iz Škole za prehranu i prehrambene nauke Sveučilišta Louisiana State.

Dijetetske smjernice za Amerikance preporučuju od 1,5 do 2,5 šoljice voća dnevno, a trenutno odrasli i djeca u SAD-u ne ostvaruju taj cilj. Uzimaju samo oko polovinu preporučene količine voća svakog dana.

Osim već navedenih prednosti, lubenica je i odličan način da ostanete hidrirani, a ima samo 80 kalorija na dvije šoljice.